Leiders van India en Pakistan wellicht in gesprek op top in Nepal

De regeringen van India en Pakistan gaan mogelijk toch met elkaar praten om te proberen een eind te maken aan de gespannen situatie tussen beide nucleaire mogendheden.

Zowel in Islamabad als in New Delhi werd vandaag gespeculeerd over een mogelijke ontmoeting tussen de Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, en de Indiase premier, Atal Behari Vajpayee, vrijdag in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Daar begint vandaag een conferentie van de landen in Zuid-Azië. Concrete afspraken over een ontmoeting zijn echter niet gemaakt, zo onderstreepte een woordvoerder van de Indiase regering vanochtend.

Sinds de aanslag op het Indiase parlement, vorige maand, hebben beide landen tienduizenden troepen samengetrokken in het grensgebied, vooral in de omstreden deelstaat Kashmir. Hoewel beide landen zeggen geen oorlog te willen zijn de afgelopen weken duizenden burgers uit het grensgebied gevlucht uit angst voor een grootschalige militaire confrontatie.

Grenstroepen hebben ook het afgelopen etmaal mortierbeschietingen op elkaar uitgevoerd. Daarbij zijn volgens India zes Pakistaanse soldaten gedood.

India beschuldigt Pakistan al jaren van terroristische activiteiten op zijn grondgebied en wil het alleen met Pakistan praten als de Pakistaanse regering een einde maakt aan de terreurbewegingen die vanuit Pakistan vechten om het overwegend islamitische Kashmir geheel los te weken van India.

New Delhi gaf de Pakistaanse regering deze week een lijst met twintig namen van Pakistanen die zich volgens de Indiërs bezighouden met terreur op Indiaas grondgebied, vooral in het Indiase deel van Kashmir. ,,We zullen zeker actie ondernemen als India met bewijzen komt'', zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abdul Sattar.

Toch lijkt Pakistan inmiddels enigszins gehoor te hebben gegeven aan de oproep van India. De afgelopen dagen werden enkele tientallen radicale moslims opgepakt op verdenking van terroristische activiteiten.

Volgens de Pakistaanse regering zijn die aanhoudingen echter gedaan wegens de ,,interne veiligheid'' van Pakistan en heeft het niets te maken met de Indiase eis.