Kerkdienst voor euro-info

Tevredenheid overheerst bij de bancaire autoriteiten in Portugal over de invoering van de euro. De gouverneur van de centrale bank, Vitor Constancio, bestempelde de vervanging van de Portugese escudo gisteren al tot een succes. Bij de organisatie van de centrale bank was geen enkele melding binnengekomen van ongeregeldheden.

Dat was een geruststelling want de aanloopfase van de euro verliep in Portugal niet zonder problemen. Hoewel grootschalige rampspoed uitbleef, werd vooral op het platteland melding gemaakt van `wisselaars' die nietsvermoedende ouderen hun escudo's aftroggelden in ruil voor waardeloos bankpapier. Door op grote schaal de katholieke zondagsmis te benutten voor het verspreiden van informatie over de invoering van de euro werd dit kwaad zo goed mogelijk bestreden.

Pakweg de helft van Portugals 8.800 geldautomaten was gisteren van euros voorzien, pas vier januari volgt de rest. Vergeleken met menig ander euroland wellicht aan de trage kant, maar volgens de bankautoriteiten altijd nog voldoende om aan de eerste vraag te voldoen. Minister van Financiën Guilherme d'Oliveira Martins, die op televisie verscheen terwijl hij voor 1,70 euro hij een van Portugals befaamde puddingtaartjes kocht, erkende dat menig Portugees er gisteren nog de voorkeur aan gaf in escudos te betalen. Logisch, meende de minister, die de hoop uitsprak dat de zaak binnen een dag of tien volledig anders is.

Op de veelgebruikte brug van de Vijfentwintigste April, waarvoor bij het Lissabon binnenkomende verkeer tol wordt geheven, werd het beeld bevestigd dat de euro nog niet in de portemonnee van menig Portugees is doorgedrongen. Volgens de brugbeheerder betaalde veertig procent in escudo's, een ander deel trok de creditkaart en slechts twintig procent voldeed zijn tol in euro's.

De nieuwe munt wordt in Portugal gezien als een welkome vervanger van de escudo, in het verleden een inflatiegevoelig muntje dat geleend moest worden tegen hoge rente. Sinds de toetreding tot de monetaire eredivisie van Europa lijkt dat verleden tijd.