Jacht op zwart geld

Aan de Luxemburgse grens zijn de controles op zwart geld verscherpt, maar de introductie van de euro verloopt in het land zonder enig probleem. In Luxemburg was men er al lang van overtuigd dat de euro gladjes kon worden ingevoerd. De burgers van het groothertogdom zijn immers gewend aan de vele geldsoorten D-mark, Franse franc, gulden die in hun land circuleren. ,,Alles gaat zoals gepland. Er zijn geen bijzondere incidenten'', zei vanmorgen een hoge functionaris van de centrale bank. Luxemburg moest enkele jaren geleden een centrale bank oprichten, door de monetaire unie met België had het land er geen.

Intussen is de jacht op zwart geld aan de Luxemburgse grens verscherpt. De krant Letzebuerger Journal wijdde er vorige week een reportage aan. Volgens de krant zijn de douanebeambten aan de Duitse kant van de grens zeer actief. Sinds 1998 werd ruim 345 miljoen D-mark gevonden. Alle bedragen boven de 30.000 D-mark worden aan de Duitse belastingdienst gemeld. Volgens de Duitse belastingdienst zal de geldvlucht de komende weken toenemen. De directeur van de Luxemburgse Bankenvereniging, L. Thiel, waarschuwt voor ,,bovenmatige controle-ijver'' en geeft in de krant hoog op van het Luxemburgse bankgeheim.