Invoering euro `zonder problemen'

De overgang naar de euro is zonder noemenswaardige problemen verlopen. ,,Ik ben uiterst tevreden over de gang van zaken en de resultaten van de eerste dag'', zei Eurocommissaris Solbes vanmiddag.

Volgens Solbes ((Monetaire en Economische Zaken) blijkt uit informatie uit de lidstaten dat er ,,geen bijzondere problemen'' zijn geweest, Eerder had hij gezegd ook geen aanwijzingen te hebben over extra prijsstijgingen bij de introductie van de euro. Volgens Solbes is vandaag 80 procent van de geldautomaten in de eurozone aangepast en werd er gemiddeld twee maal zo veel geld uit de automaten gehaald als normaal.

De Europese Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet via haar `Changeover Information Network' (CIN). Hieraan doen centrale banken, ministeries van Financien en een aantal bedrijven uit alle vijftien EU-lidstaten mee. De Europese regeringsleiders en ministers hadden om zo'n informatienetwerk gevraagd. Het CIN verzamelt gegevens over het percentage van de nationale geldeenheid dat uit circulatie verdwijnt, problemen in detailhandel en prijsontwikkelingen.

Volgens de Europese Commissie is dubbele prijsaanduiding veelal standaardpraktijk. Uit controles op nationaal niveau blijkt dat prijsomzettingen voor meer dan 95 procent accuraat zijn. Op bedrog staan straffen, zo onderstreept de Commissie.

Eurocommissaris Solbes woonde op nieuwjaarsnacht in Brussel een eurospektakel van vuurwerk, licht en geluid bij, dat samen met de Belgische en Brusselse overheid was georganiseerd. Commissievoorzitter Prodi was in Wenen, waar hij, samen met premier Schussel, kort na middernacht met euro's bloemen kocht. Prodi zei dat Europa een ,,voorbeeld van werkelijke verandering in vrijheid en democratie'' heeft gegeven. ,,Het nieuwe Europa zal iets groots in de wereld zijn.''

De Commissie verwacht dat in de eerste dagen van januari nog veel nationale bankbiljetten en munten zullen worden gebruikt. Maar al tegen het eind van de eerste week van januari zullen volgens haar de meeste transacties in euro's plaatshebben. Volgens de gegevens van het CIN waren tot 1 januari ongeveer zes miljard eurobiljetten en 37,5 miljard euromunten gedistribueerd, dat is respectievelijk 40 en 74 procent van de totale beschikbare hoeveelheid. Ongeveer 150 miljoen minikits met ruim 4,2 miljard munten gingen naar het publiek. Volgens een schatting van de Commissie beschikte eind 2001 zo'n 40 procent van de detailhandelaren in de eurozone nog niet over euro's.