`Ik verhuis niet naar de Rivièra'

De familie Trommel in Lelystad won gisteren 10,7 miljoen gulden (zo'n 4,9 miljoen euro) in de Nationale Postcode Loterij. ,,Ik blijf bij mijn baas werken, al zal dat wel parttime worden.''

,,Het is hier een compleet gekkenhuis, werkelijk'', vertelt Ronald Trommel (43) uit Lelystad door de telefoon. ,,Gisteravond kwamen er achttien voice-mailberichten binnen. Het kostte ons een kwartier om ze allemaal af te luisteren. En vanochtend om tien over zeven ging de telefoon voor de eerste keer. Sindsdien staat het toestel roodgloeiend en loopt Jan en alleman binnen. Journalisten, bekenden, vrienden. De filmploeg van RTL4 is net de deur uit. Tjonge, tjonge, wat een bijzondere belevenis.''

Het gezin van Trommel vader, moeder, twee meiden van tien en zeven won gisteravond met postcode 8225MR 10,7 miljoen gulden in de Nationale Postcode Loterij. De loterij keerde op nieuwjaarsdag in totaal 40,4 miljoen gulden uit, het hoogste bedrag in de geschiedenis van deze loterij.

De belangrijkste winnaars naast de Trommels waren eveneens allen inwoners van de Boswijk in Lelystad: de familie Van Dijk (9,6 miljoen gulden), mevrouw Zegstra (vijf miljoen gulden) en de heer De Cloo, die vier miljoen gulden rijker werd. Een vijfde bewoner uit de fortuinlijke wijk deed mee vanaf december 2001 en won 350.000 gulden. Ongeveer 1.100 inwoners kunnen gemiddeld op 4.600 gulden rekenen.

Hoofdprijswinnaar Trommel, inkoper bij Ajax Fire Protection Systems, hoorde het grote nieuws gisteravond tijdens ,,een feest bij ons in de wijk, waar een groot podium was opgesteld''. De bezoekers daarvan wisten dat er grote prijzen in hun wijk zouden vallen. Vorige week immers waren de eerste vier cijfers (8225) van de trekking al bekendgemaakt.

,,Je weet niet wat je meemaakt'', aldus de vrij rustige Trommel vanmiddag. ,,Ik besef het nog steeds niet, ik kan het niet bevatten.''

Nee, zegt Trommel, ,,als miljonair van de tien miljoen moet 25 procent kansspelbelasting af ga ik geen gekke dingen doen. Niet verhuizen naar de Rivièra of zo. Ik blijf bij mijn baas werken, al zal dat wel parttime worden. We dromen al langer van een vakantiereis naar de Verenigde Staten, die is nu haalbaar. En we gaan zeker ook naar Disneyland in Parijs. Verder blijven we gewoon in ons huis wonen, het is het middelste in een rij van zeven. Wel zijn we van plan om van het geld een dakkapelletje te bouwen. Samen met onze buren, die daar al jarenlang voor sparen. Ik heb hun laten weten dat ik de verbouwing voor mijn rekening zal nemen.''

Geld is prachtig, meent Trommel, die sinds vijf jaar aan de Nationale Postcode Loterij deelnam. ,,Maar het is niet zaligmakend. Je gezondheid is veel belangrijker. Dat besef ik maar al te goed sinds ik afgelopen september zeer ernstig ziek was. Ik lag in het ziekenhuis op de intensive care aan de beademing.''