Ghanese combi

Gedroogde peulvruchten kunnen door toevoeging van dubbelkoolzure soda aan het kookwater in betrekkelijk weinig tijd gaar worden gekookt zonder dat de peulvruchten werden geweekt. Doordat de structuur van de celwand van de peulvruchten makkelijker oplost in een basische omgeving wordt het garingsproces aanzienlijk versneld. Voeg je nog wat gewone witte rijst toe aan de pan dan staat er in 35 minuten een voedzaam basisgerecht op tafel. Deze combinatie van rijst met peulvruchten (of rijst met maïs) kent over de hele wereld vele toepassingen. In Ghana worden voor deze combi liefst zwartoogboontjes gebruikt en het eindresultaat wordt watche genoemd. Ghanezen eten dit bij voorkeur samen met gebakken vis, pikante tomatensaus en extra sambal. Ghanese sambal wel te verstaan, en dat condiment is een belevenis van jewelste. Het recept daarvoor volgt binnenkort.

Nu eerst de snelle Ghanese combi van zwartoogboontjes met rijst. Een aardige bijkomstigheid van de toevoeging van dubbelkoolzure soda is dat de watche een prachtige lichtroodbruine kleur krijgt en een aparte smaak. Hoe meer soda, hoe dieper de kleur van het gerecht. De zwartoogboontjes kunnen desnoods vervangen worden door kievitsbonen. Bereiding: Kook de bonen samen met de dubbelkoolzure soda in 3 dl kokend water in 15 minuten halfgaar; er moet krap 1 dl kookvocht resteren. Voeg 2 1/2 dl water en zout naar smaak toe, breng aan de kook, roer de rijst erdoor en laat het geheel, zodra de kook weer is teruggekeerd, op een laag vuur in de gesloten pan gaar worden in 20 minuten. Het kookvocht moet dan volledig geabsorbeerd zijn en de rijst gaar. Roer rijst en bonen los met een vork en doe over in een ondiepe voorverwarmde schaal. Garneer de watche met plakjes avocado en geef dit gerecht als voedzame basis bij gebakken vis, vlees of gevogelte.