Feesten met Kok en Zalm

Maastricht was tijdens de jaarwisseling, net als tien jaar geleden, synoniem voor de euro. Protesten bleven uit en ,,warempel'' de pinautomaat spuwde euro's uit.

Natuurlijk moest het euro-feest in Maastricht gehouden worden. Maastricht ís de euro en dus togen minister Gerrit Zalm (Financiën) en president Nout Wellink (De Nederlandsche Bank) naar Limburg om daar de officiële invoering van de nieuwe munt te vieren.

Vooraf werd nog gevreesd dat de feestelijkheden verstoord zouden worden door anti-globalisten. Enkele weken terug op de Europese top in Laken waren die nog massaal in het geweer gekomen. Maar de invoering van één Europese munt, met een beetje goede wil toch op te vatten als hét symbool van het voortschrijdend kapitalisme, leidde niet tot protest.

Premier Kok en minister Zalm konden dan ook zonder zichtbare veiligheidsmaatregelen gewoon over straat. Voor Kok, die met zijn vrouw Rita 's middags al in Maastricht was gearriveerd om nog wat te winkelen, was de feitelijke invoering van de euro het sluitstuk van ruim tien jaar Europees monetair beleid. Als minister van Financiën stond Kok in 1991 aan de wieg van de oprichting van de muntunie, het Verdrag van Maastricht.

Zalm, die om één minuut over twaalf de eerste pintransactie pleegde, leek verbaasd toen de euro's ook echt uit de automaat rolden. ,,Warempel'', was het commentaar van de minister.

DNB-president Wellink verwacht dat de invoering van de euro op korte termijn zelfs tot prijsdalingen zal leiden. ,,De markt wordt transparanter en consumenten zien nationale prijsverschillen in een oogopslag.'' Wellink schat de kosten van de invoering voor Nederland op ruim 4,5 miljard euro (10 miljard gulden). Voor Europa lopen de kosten volgens hem ,,in de honderden miljarden euro''.

De euro brengt tot nu toe niets dan goeds. Zalm: ,,Het grote probleem met de euro is dat er geen problemen zijn.'' En met een lichtvoetige sneer naar het verzameld journaille voegde hij daaraan toe: ,,En goed nieuws is geen nieuws.''