Even spugen op munt

Marktkooplui zijn massaal op vakantie gegaan om de mogelijke problemen bij de invoering van de euro te ontlopen. `Maar misschien trekt het later deze week nog wat bij.'

,,Vijf gulden'', antwoordt marktkoopman Michel Langereis als een vrouw hem vraagt wat zijn handdoeken kosten. Hij schiet in de lach. ,,Ik moet er zelf ook nog aan wennen''. En rondt het bedrag vervolgens af op 2,50 euro, terwijl de tegenwaarde zo'n 2,25 euro bedraagt.

Langereis stond vanochtend ,,wel even met zijn ogen te knipperen'' toen hij zag hoe weinig marktkramen er stonden. Uitgestorven is te te sterk uitgedrukt, maar het is deze ochtend wel heel erg stil op de Ten Katemarkt. Veel kooplui die in december aankondigden om tijdens de eerste weken van januari vrijaf te nemen, lijken woord te hebben gehouden. Het veelvuldige omrekenen en het moeten aanhouden van grote kasvoorraden aan eurowisselgeld schrok veel van hen af. ,,Angst voor het onbekende'', vermoedt hij. ,,Maar misschien trekt het later deze week nog wat bij. Ik maak me in ieder geval geen zorgen. Je ziet toch hoeveel mensen al euro's uit de automaten pinnen?'' Daarnaast kan niet iedereen het zich veroorloven om een paar weken vakantie te nemen en ach, misschien valt het allemaal best mee met die euro.

Groenteman C. Saih en zijn vader oefenen nog even met de nieuwe muntjes. Het gaat best aardig, alleen de munten van 1 en 2 euro halen ze nog wel eens door elkaar. Normaal gesproken ligt al het kleingeld in een grote bak, maar de oude Saih stelt voor om de muntstukken voorlopig in aparte vakjes te bewaren. Dat voorkomt dure vergissingen.

`Fruitheer' H. Vermeulen is er helemaal klaar voor. Hij heeft op tijd bij de bank zijn zakjes met euro's besteld, die mensen bij hem voor 25 gulden kunnen kopen. Zijn `honingzoete navels' en andere lekkernijen staan alleen nog maar in euro's geprijsd, op nieuwe, kleurige bordjes. Vermeulen rekent zijn eerste zakje appels af, `spuugt' symbolisch op de euromuntjes om het nieuwe marktjaar in te luiden, en sluit de kassa weer. Hij heeft er zin in.