Eén dode door vuurwerk bij `rustige' jaarwisseling

In de oudejaarsnacht is een 41-jarige Nederlander in het Belgische Essen om het leven gekomen toen een doos vuurwerk ontplofte. Voor het overige verliep de jaarwisseling volgens de politie rustig. Wel moesten politie en brandweer vaak uitrukken voor brandjes en vernielingen.

Tijdens de `Nacht van de euro' in Maastricht, een groot feest ter gelegenheid van de invoering van de nieuwe munt, hield de politie in de binnenstad achttien mensen aan wegens vernieling en mishandeling. Een twintigjarige man uit het Belgische Verviers werd rond middernacht neergestoken in het centrum.

In Amsterdam raakten drie mensen zwaargewond doordat zij (illegaal) vuurwerk in hun gezicht kregen. Onder hen was een dertigjarige Chinese toerist. In Ede raakten een man en een vrouw hun benen kwijt door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Na een explosie van een partij vuurwerk in Bemmel raakten vier mensen gewond door rondvliegende stenen die om de vuurwerkpartij heen waren gebouwd. Een 57-jarige man raakte in Rotterdam ernstig gewond aan onder meer gezicht en longen, doordat zijn doos met zwaar vuurwerk direct na het aansteken ontplofte. In De Meern raakten twee mensen gewond toen een lanceerkoker voor vuurpijlen uit elkaar spatte.

De Stichting Consument en Veiligheid, die verantwoordelijk is voor de publiekscampagne `Je bent een rund als je met vuurwerk stunt', publiceert half januari cijfers over vuurwerkongevallen en kan daarom nog niet zeggen of de nieuwe campagne succesvol is geweest. Via de sms-internetsite www.genie.nl werden zestigduizend mailtjes verstuurd naar jongeren, met onderaan de tekst `Je bent een rund als je met vuurwerk stunt'.

Voorafgaand aan oudejaarsnacht was dit jaar weinig illegaal vuurwerk door de politie in beslag genomen. Volgens een woordvoerder kwam dat mogelijk doordat de politie door de invoering van de euro weinig personeel beschikbaar had.

Het verkeer had tijdens de jaarwisseling veel last van gladde wegen door ijzel. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gebeurden de meeste ongevallen echter niet door de gladheid, maar door overmatig drankgebruik. 3VO vindt het nog te vroeg om te zeggen of de campagne `Bob jij of Bob ik', die drankgebruik in het verkeer moet ontmoedigen, werkt. De campagne loopt sinds 14 december.

De jaarwisseling in de politieregio Gelderland-Zuid verloopt altijd onrustig. Ook dit jaar waren er incidenten rondom vreugdevuren met kerstbomen en autobanden. Goed nieuws was, aldus een politiewoordvoerder, dat de mobiele eenheid dit jaar niet hoefde uit te rukken.