Brand in azc Amersfoort

In een asielzoekerscentrum in Amersfoort is in de oudejaarsnacht brand uitgebroken. Er vielen geen slachtoffers, wel werden vier mensen met ademhalingsmoeilijkheden onderzocht in een ziekenhuis. Enkele kamers raakten onbewoonbaar. De politie onderzoekt of de brand aangestoken is.

Volgens Jan Hazeleger, die als officier van dienst van de brandweer ter plaatse was, zijn daar aanwijzingen voor. ,,Het asielzoekerscentrum is voor iedereen toegankelijk, niet alleen voor bewoners maar ook voor buitenstaanders. Er kan natuurlijk wat zijn misgegaan met vuurwerk, maar wij denken toch dat er iets anders is gebeurd.''

De eerste melding van de brand in het asielzoekerscentrum aan de Barchman Wuytierslaan, aan de rand van Amersfoort, kwam rond half vier 's nachts binnen. ,,We kregen telefoontjes van bewakers en asielzoekers dat er brand was onderaan het trappenhuis in een vleugel van het hoofdgebouw'', aldus Hazeleger. ,,In eerste instantie schaalden we het vuur in als groot, om zoveel mogelijk wagens op te roepen en ook omdat er nogal wat paniek was onder de bewoners.'' Later bleek dat twee brandweerwagens voldoende waren om het vuur onder controle te krijgen en het centrum te evacueren.

De directie van het asielzoekerscentrum was snel ter plaatse om tijdelijke opvang voor de ontheemde bewoners te regelen.

,,Er wonen 340 mensen'', vertelt Nannie Flim, directeur clusterprovincie Utrecht van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Door de jaarwisseling was niet meteen duidelijk hoeveel mensen er in het gebouw aanwezig waren. Sommige bewoners lagen te slapen. De brandweer forceerde deuren en gooide ruiten in om iedereen te wekken.''

Twee asielzoekers uit Congo (voormalig Zaïre) vierden op het moment van de brand oud en nieuw in Amsterdam. ,,Toute la maison est brûlée!'', riep een van hen uit, toen hij het nieuws via de mobiele telefoon vernam. De twee keerden overhaast terug naar Amersfoort. Achteraf bleken hun bezittingen onbeschadigd.

Volgens de brandweer valt de schade mee. Hazeleger: ,,Eigenlijk is alleen het trappenhuis van de begane grond naar de eerste verdieping uitgebrand. Wel is er veel rook- en waterschade aan een paar kamers.''