Bij de kassa is het nog even onwennig

Supermarkten zijn dezer dagen het belangrijkste wisselkantoor voor euro's. De nieuwe munt is wennen, vooral voor ouderen. Maar supermarkten zelf zijn tot dusver tevreden over het verloop van de massale geldomwisseling.

Bij de uitgang van de Edah-supermarkt aan de Plantage in Utrecht telt bijna elke klant de glimmende euromunten en gladde biljetten na. Hun vingers zoeken op de kassabon om te kijken of ze genoeg wisselgeld hebben teruggekregen van de caissières.

Het is vandaag de eerste echte test voor de euro. Kunnen de kassa's het aan, haperen de betaalautomaten misschien? Gelukkig is het voor de winkeliers vandaag een `soort maandag'. De problemen bij de supermarkten in Nederland lijken mee te vallen.

De euro is wennen voor iedereen. Een klant bij de kassa zegt: ,,Ik heb allemaal stuivers'', als hij onbeholpen al het koperen eurogeld in zijn portemonnee ziet. Een vrouw keert eerst één voor één alle munten om en gooit uiteindelijk alle euro's op de toonbank: ,,Ik weet het niet. Zoek het maar uit!''

Zeker voor Henk Cornelisse (91) valt het niet mee. Zijn vrouw deed tot voor kort altijd boodschappen, maar haar gezondheid holt achteruit. Minutenlang tuurt hij bij de inpakbalie naar zijn kassabon. ,,Ja, je moet uitkijken. Zeker als je wat ouder bent. Anders word je genept.''

Nu alle artikelen in de supermarkt in euro's zijn geprijsd, lijkt alles stukken voordeliger. ,,Wat zijn die bananen vandaag goedkoop!'' dacht Cornelisse net op de groente- en fruitafdeling. ,,Maar ik zag op tijd dat het bedrag in euro's was. Zo bijdehand ben ik nog wel!''

Het is vandaag niet druk bij de supermarkten. Geen lange rijen voor de kassa's. Bedrijfsleider Leo Ritmeester van de Edah in Utrecht denkt dat veel klanten in de laatste dagen van december hun laatste guldens hebben uitgegeven.

Ritmeester begon in oktober met de voorbereidingen voor de overschakeling naar de euro. Caissières gingen op cursus om te trainen met echte euromunten en eurobiljetten: kijken hoe ze eruit zien, hoe ze voelen, hoeveel guldens er in een euro gaan en leren rekenen met twee nieuwe knoppen op de kassa.

Regiomanager Peter de Waal, die vijftien supermarkten in Utrecht en omgeving onder zich heeft, maakte het vanochtend zelfs mee dat iemand betaalde in guldens, euro's en de rest van het verschuldigde bedrag met de pinpas betaalde: ,,Het leverde geen enkel probleem op.''

Gisteren, op nieuwjaarsdag, is Ritmeester met een paar medewerkers nog in zijn winkel geweest om te testen of alles goed ging. Toch bleek er vanochtend een foutje te zitten in het automatiseringssysteem: net als in alle andere Edah's konden klanten geen spaarpunten incasseren.

Ritmeester verwacht dat het hierbij blijft. En dat terwijl Nederland het snelst omschakelt in Europa: al vanaf 28 januari mag niet meer worden betaald in guldens. En terwijl de banken hun belofte niet zijn nagekomen om kleine coupures eurobiljetten in hun geldautomaten te stoppen. Maar Ritmeester heeft genoeg geld in zijn kluis: ongeveer 130.000 euro (bijna 300.000 gulden), net zoveel als een weekomzet van zijn supermarkt.