Afghaanse troepen op zoek naar Talibaanleider Omar

Zwaar bewapende anti-Talibaantroepen zijn, in samenwerking met Amerikaanse mariniers, een uitgebreide zoektocht begonnen naar de verblijfplaats van Talibaanleider mullah Omar.

Volgens een Afghaanse militaire leider in Kandahar houdt Omar zich vermoedelijk schuil in het berggebied rondom Baghran in Centraal-Afghanistan, 150 kilometer ten noordwesten van Kandahar. Ongeveer tweeduizend Afghaanse strijders maken zich op voor een aanval op het gebied.

,,We willen Omar gevangen nemen'', zei Haji Gullalai, hoofd inlichtingen van de anti-Talibaanmilities in Kandahar. ,,Hij is een crimineel voor de Afghanen en voor de rest van de wereld.''

Mullah Omar is de tweede man op de Amerikaanse lijst van meestgezochte personen, na Osama bin Laden. Amerikaanse mariniers, gesteund door gevechtshelikopters, doorzochten de afgelopen dagen een gebouwencomplex waar zich mogelijk strijders van de Talibaan en Al-Qaeda hebben opgehouden. Volgens het Amerikaanse leger zouden de mariniers niet direct deelnemen aan een eventuele aanval op de troepen die mullah Omar zouden beschermen.

Een woordvoerder van Gullalai zei vanochtend in Kandahar dat de anti-Talibaantroepen ook nog proberen om mullah Omar op vreedzame wijze te pakken te krijgen. ,,We hebben nog steeds contact met de Talibaan over een vreedzame oplossing'', zei de woordvoerder tegen het Britse persbureau Reuters. Volgens hem duren de onderhandelingen over de overgave van de geestelijk leider van de Talibaan voort.

De eerste militairen van de internationale vredesmacht voor Afghanistan zijn vandaag in Kabul gearriveerd, aldus een woordvoerder van de Britse ambassade in de Afghaanse hoofdstad.

De groep bestaat uit ongeveer dertig militairen uit twaalf landen, waaronder Nederland. De vredesmacht zal in totaal ongeveer uit 4.500 man bestaan en komt de eerste drie maanden onder het bevel te staan van de Britse generaal John McColl. De militairen moeten gaan toezien op de handhaving van de vrede in en rondom Kabul.

Bij de eerste groep militairen die naar Kabul gaat, bevindt zich ook de Nederlandse majoor Quax. Hij is commandant van de versterkte Nederlandse compagnie van tweehonderd man die samen met de Duitsers gaat deelnemen aan de internationale vredesmissie.

Het is de bedoeling dat de verkenningseenheid vandaag en morgen de situatie ter plekke bestudeert. De internationale voorhoede brengt vervolgens rapport uit aan Londen. Op basis van dat rapport wordt dan een actieplan gemaakt.