Aereogramme

Fluisterzacht en loeiend hard, lieflijke strijkers en stekelige klankblokken, handmatig aangeslagen gitaren en abstracte samples, afgeronde melodieën en amorfe geluiden: de muziek van Aereogramme drijft op zulk soort tegenstellingen. In Groot-Brittannië leidt die dynamische aanpak vooral dankzij de soms uit hun voegen barstende gitaarstormen zelfs tot mooie recensies in de metalpers, terwijl de groep uit Glasgow evengoed tot `indie'-kringen wordt gerekend.

De groep weet al die extremen heel mooi in een kader te vangen, op zo'n manier dat de overgang van het ene uiterste naar het andere altijd komt als een onverwachte wending. Ook in de zang mijdt men het cliché: decibellengeraas krijgt gezelschap van onnadrukkelijke zangmelodieën, maar dan is er ineens iemand die zijn longen binnenstebuiten schreeuwt. Zoet wordt dan bitterzoet, hard krijgt een zachte kern en in een rustiek wijsje schuilt altijd weer de dreiging van een uitbarsting.

Aereogramme komt voort uit Ganger, een niet al te opvallende `postrock'-groep uit Glasgow. In deze band krijgen de lessen van de postrock ineens wel een overtuigende vertolking. Hoe dat live uit zal vallen blijkt als Aereogramme op 11 januari optreedt op het Eurosonic-festival in Groningen.

Aereogramme: A Story In White (Chemikal Underground Chem053CD) distr. Konkurrent