Staat van beleg na oproer in Argentinië

De Argentijnse president Fernando de la Rúa heeft vannacht de staat van beleg afgekondigd in een poging de wijdverbreide chaos in het land te beteugelen. Minister van Economie Domingo Cavallo is afgetreden.

De plunderingen van supermarkten en de betogingen die zich sinds het weekeinde in verschillende delen van Argentinië hadden voorgedaan, grepen gisteren verder om zich heen. De oproerpolitie trad hiertegen op met traangas en rubberkogels. Eigenaren van winkels en supermarkten probeerden gewapenderhand hun bezittingen te verdedigen. Volgens de politie zijn negen mensen gedood en 138 gewond geraakt; 551 plunderaars werden gearresteerd.

Na de escalatie gisteren besloot president De la Rúa de staat van beleg af te kondigen voor dertig dagen. Hierdoor krijgt de regering verstrekkende bevoegdheden, zoals het instellen van een avondklok, het opschorten van grondwettelijke vrijheden en de inzet van het leger. Het is de eerste keer sinds de voedselrellen van 1989 dat de noodtoestand in Argentinië wordt afgekondigd.

Direct daarna diende het voltallige Argentijnse kabinet zijn ontslag in bij de president. Volgens het officiële Argentijnse persbureau Telam houdt de president de ontslagen nog in beraad, maar heeft hij dat van minister van Economie Domingo Cavallo geaccepteerd. Woedende demonstranten gooiden vannacht molotovcocktails naar het ministerie van Economie en betoogden voor het huis van Cavallo in Buenos Aires. Cavallo zou om bescherming voor zijn gezin en zichzelf hebben gevraagd.

Het dagblad Clarín meldde dat De la Rúa vanmiddag crisisberaad zou hebben met de gouverneurs van de provincies, inclusief die van de oppositionele peronistische partij. Volgens waarnemers spelen de peronisten onder leiding van oud-president Carlos Menem nu een cruciale rol bij het oplossen van de ontstane crisis.

De gewelddadigheden deden zich gisteren op grote schaal voor in verschillende delen van het land. In de volkswijken van de uitgestrekte voorsteden van Buenos Aires raasden woedende menigten door supermarkten, waarbij niet alleen voedsel maar ook andere producten werden meegenomen. Incidenten werden gemeld in de noordelijk gelegen steden Rosario en Santa Fé, alsmede in Cipoletti in het zuiden. In Córdoba werd het gemeentehuis in brand gestoken.

Behalve tot het de kop indrukken van de onlusten besloot de Argentijnse regering ook tot onmiddellijke voedselhulp voor de allerarmsten ter waarde van 7 miljoen dollar. De financiële crisis in Argentinië heeft tot een snelle verarming van een groot deel van de bevolking geleid. De werkloosheid bedraagt bijna een vijfde van de beroepsbevolking. Veel bedrijven zijn failliet gegaan. Gisteren nog kondigde het grote staalbedrijf Acindar zijn faillissement aan.

Ondanks dat Argentinië gisteren rente en aflossing wist te betalen op sommige schulden, daalde de koers van Argentijnse obligaties vanmorgen tot een kwart van de oorspronkelijke waarde. De peso, formeel gelijk aan een dollar, werd op de termijnmarkt met 16 procent korting aangeboden.

achtergrond pagina 16