Ramsj

Junichiro Tanizaki: Stille sneeuwval. De geschiedenis van de gezusters Makioka. Gebonden, Meulenhoff 1998 (vierde druk), van ƒ49,90 voor ƒ17,50. Scheltema Amsterdam

Pas in 1994 verscheen de Nederlandse vertaling van deze beroemde roman uit 1946: het verhaal van de ondergang van de rijke koopmansfamilie Makioka, met als rode draad de verwoede, maar steeds mislukkende pogingen van de familie om het derde zusje, Yukiko, uit te huwelijken. Prachtig boek, dat en passant een treffend beeld geeft van het leven in Japan aan het eind van de jaren dertig. Bij De Slegte ligt nog een andere bijzondere buitenlandse roman in de ramsj: De kaart van de liefde van de Egyptische schrijfster Ahdaf Soueif, twee met elkaar verweven liefdesgeschiedenissen van westerse vrouwen en hun Egyptische echtgenoten, waarbij de ene verhaallijn zich afspeelt omstreeks 1900 en de andere in 1997. Van ƒ45,– voor ƒ15,40.