Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

WK handbal vrouwen bedreigd

Nederland dreigt het WK handbal (vrouwen) voor 2003 te worden afgenomen. Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft namelijk een conflict over geld met de International Handball Federation (IHF). Deze week valt de beslissing. Directeur Vince Evers van het NHV is niet gerust op de uitkomst.

Wat is de kern van het conflict?

Evers: ,,De IHF heeft alle uitzend- en reclamerechten van het WK voor 3,5 miljoen Zwitserse francs (ongeveer 5 miljoen gulden) verkocht aan de Franse zender Sport Plus. Krachtens de voorschriften heeft de plaatselijke organisatie recht op 40 procent van dat bedrag. In onze bid hadden wij derhalve 1,5 miljoen Zwitserse francs als bijdrage van de IHF opgenomen. En dat is vorig jaar november op het congres in Estoril, waar ons het WK is toegewezen, goedgekeurd door het uitvoerend comité, het hoogste orgaan binnen de IHF.''

Hoe kan het dan alsnog fout gaan?

,,Omdat er een paleisrevolutie in het IHF heeft plaatsgehad. De Europese invloeden zijn afgenomen en de Oostenrijkse voorzitter is afgezet ten faveure van de Egyptenaar Hassan Mustafa. Andere leiders, andere zinnen. Toen wij in juli overleg over het WK voerden op het hoofdkantoor in Bazel, bleek de IHF haar bijdrage te hebben verlaagd tot 800.000 Zwitserse francs. Dat is onacceptabel. Voor ons is één ding helder: wij storten ons niet in financiële avonturen. De reden bleek te liggen in het feit dat het organisatiecomité in Italië, waar het WK momenteel wordt gehouden, ook 800.000 Zwitserse francs krijgt. En dat eist ook 1,5 miljoen als wij dat krijgen. Deze week valt de beslissing, omdat zondag de ceremoniële overdracht plaatsheeft. Dan moet bekend zijn waar het WK van 2003 is.''

Hoe spannend wordt het?

,,Ik ben er niet helemaal gerust op. Uit voorzorg houden we juridische adviseurs achter de hand en hebben we ons verzekerd van de steun van NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ik ben nu drie jaar directeur, maar heb wel gemerkt dat wij in Nederland rechtlijniger zijn dan in het buitenland. Ik neem tegenwoordig Delftsblauwe kopjes en schotels mee om uit te delen, want schijnbaar werkt het zo om iets gedaan te krijgen.''