Xtc schaadt geheugen op lange termijn

Xtc tast het geheugen op de lange termijn aan. Het kortetermijngeheugen van mensen die regelmatig xtc gebruiken is vergelijkbaar met het geheugen van iemand die een hersenschudding heeft gehad. Dit blijft zo nadat het intensieve pilgebruik is gestopt.

De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Hoogleraar verslavingszorg W. van den Brink, betrokken bij het onderzoek en directeur van het AIAR (Academic Institute for Research on Addiction) denkt dat mensen die xtc gebruiken eerder te maken zullen krijgen met vergeetachtigheid die met ouderdom gepaard gaat.

Uit het onderzoek bleek ook dat regelmatig gebruik van xtc schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen. Bij vrouwen die regelmatig xtc, met als werkzame stof MDMA, gebruikten, werden minder serotonine producerende cellen in de hersenen gemeten dan bij niet gebruiksters. Bij mannen werd dit verschil niet waargenomen.

Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC)in Amsterdam onderzochten de gevolgen die het gebruik van xtc heeft voor op 69 mensen die de afgelopen vijf jaar regelmatig of matig slikten en daarbij geen acute problemen (flauwvallen, coma, oververhitting) ondervonden. Regelmatige gebruikers hadden in hun leven gemiddeld 530 pillen geslikt, tot drie weken voor het onderzoek. Matige gebruikers namen gemiddeld 28 pillen en de groep ex-gebruikers, die ten minste 29 maanden niet meer had geslikt, in totaal 268 pillen. Voor alle gebruikers geldt dat zij ook andere drugs gebruikten. De controlegroep gebruikte ook, maar geen xtc. Tussen de 40.000 en 50.000 mensen in Nederland slikken één à twee keer per maand xtc-pillen.

Vier catergorieën mensen werden onderzocht met een nieuwe beeldtechniek (`Spect') op de gevolgen voor de serotoninehersencellen en het geheugen. Via het inspuiten van een licht radioactieve stof die aan de zogeheten serotoninereceptoren hecht, kon in de hersenen worden gekeken naar het aantal serotoninecellen. Serotonine is een neurotransmitter, die de informatieoverdracht tussen de hersencellen verzorgt. Serotonine is betrokken bij (functies als) cognitie, stemming (angst, depressie), eetlust, zin in seks en slapen.

Volgens onderzoeker Liesbeth Reneman, die 6 december op dit onderwerp promoveert, was het niet moeilijk om proefpersonen te werven. ,,Een groot deel van de mensen die xtc gebruiken maakt zich na jaren gebruik zorgen over de gevolgen.''