Verlies Pharming fors toegenomen

De recente aanvraag van surceance heeft het wankelende biotechnologische bedrijf Pharming geen goed gedaan. In het derde kwartaal steeg het operationeel verlies van het bedrijf met 127 procent naar 20,7 miljoen euro (45,5 miljoen gulden), vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar.

Pharming vroeg eind augustus uitstel van betaling aan. Het bedrijf probeert nu een doorstart te maken, en is in gesprek met enkele investeerders over een participatie in het bedrijf. Pharming wil ook een aandelenemissie doen, waarmee ongeveer 30 miljoen euro moet worden binnengehaald.

Een maand geleden verkocht Pharming zijn Belgische dochter aan het Amerikaanse bedrijf Genzyme voor 22 miljoen gulden. Beide bedrijven ontwikkelden samen een medicijn tegen de erfelijke spierziekte van Pompe. Genzyme zal het medicijn, met een geschatte mogelijke jaarlijkse omzet van 300 miljoen dollar, alleen op de markt brengen.

Pharming wil zich op de ontwikkeling van twee andere medicijnen gaan richten, onder andere tegen de ziekte erfelijk angiodeem. Het Leidse bedrijf behoudt ook zijn `technologieplatform' dat onderzoek doet naar de productie van medicijnen in genetisch gemanipuleerde koeien en konijnen.

De rechtbank beslist op 6 december over een officieel uitstel van betaling, dat maximaal 1,5 jaar kan duren. Schuldeisers kunnen op die dag laten weten of zij iets zien in een doorstart.

Het aandeel verloor in het derde kwartaal 65 procent van zijn waarde en kwam uit op 2 euro. De koers daalde vanochtend na bekendmaking van de cijfers met 10 procent naar 0,48 euro.