Van Gaal stopt als coach van Oranje

Louis van Gaal stopt met onmiddellijke ingang als bondscoach van het Nederlands elftal. Hij vertrekt per 1 februari 2002 bij de KNVB.

Beide partijen maakten dat vanochtend bekend tijdens een persconferentie in Zeist, nadat zij gisteren tot dat besluit waren gekomen. Wie Van Gaals opvolger wordt, is nog niet bekend.

Van Gaal zal de voetbalbond tot het einde van zijn dienstverband behulpzaam zijn met zaken als het Masterplan voor het jeugdvoetbal. Hij wilde om deze reden eigenlijk tot 1 juni in dienst blijven, maar de KNVB vreesde verstrengeling van belangen.

Onder leiding van Van Gaal wist Oranje zich niet te kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in Japan en Zuid-Korea. Volgens Van Gaal waren ,,de spelers en de technische staf verantwoordelijk'' voor de uitschakeling. ,,De KNVB valt niets te verwijten. Die had aan alle randvoorwaarden voldaan.''

Van Gaal noemde vanmorgen de reacties van de spelers als belangrijkste reden voor zijn besluit te stoppen. Hij had de greep op het Nederlands elftal verloren. De spelers hadden de afgelopen maanden tijdens evaluatiegesprekken met de coach kritiek geuit op zijn harde aanpak. ,,Ik kon de jongens niet tot het gaatje krijgen. Er was een verschil van mening met het grootste gedeelte van de spelersgroep. Dan moet een coach stoppen.''

Van Gaal zei niet te geloven in een lossere werkwijze. ,,Misschien op de korte termijn, maar niet op de lange termijn. Ik wil toeval uitsluiten. Zo heb ik ook bij Ajax en Barcelona gewerkt. De spelers hebben een andere mening over een professionele werkwijze.''

Van Gaal zei dat hij nog aan het twijfelen was gebracht door de ,,hartverwarmende steun van de KNVB, de sponsors en het Nederlandse publiek''. Hij bekriteerde ,,de negatieve verhalen in de media die mij constant in een kwaad daglicht hebben gesteld''.

opvolger: pagina 9