Val Enron in VS, effecten in hele wereld

De ineenstorting van energiegigant Enron veroorzaakt wereldwijd schokgolven. ABN Amro neemt een voorziening van 110 miljoen euro (242 miljoen gulden) om leningen aan Enron af te dekken.

Energiebedrijven, banken, metaal en papierhandelaren zoeken naarstig door contracten of ze nog geld of goederen krijgen van het Texaanse energieconcern dat actief is in veertig landen. De kans is groot dat de leveringen in het contract niet zullen worden nagekomen, Enron staat op het punt om faillissement aan te vragen, het grootste bankroet ooit in de Verenigde Staten. Het faillissement lijkt onafwendbaar nadat rivaal Dynegy afzag van een fusie met Enron.

De gevolgen zullen groot zijn. In Europa zullen naar verwachting veel van de 6.800 Enron medewerkers hun baan verliezen en banken en andere zakenpartners van Enron zullen miljarden dollars niet meer terug zien. ABN Amro neemt de voorziening van 110 miljoen euro in het vierde kwartaal als Enron daadwerkelijk failliet gaat. De werkelijk uitstaande leningen van de bank aan Enron liggen waarschijnlijk tussen de 200 en 300 miljoen dollar (tussen 490 en 735 miljoen gulden). ING zeg ,,enige exposure'' te hebben bij Enron maar weigert meer commentaar te geven.

Crédit Lyonnais uit Frankrijk ziet waarschijnlijk 250 miljoen dollar niet meer terug, JP Morgan leende Enron 500 miljoen dollar en de Britse bank Abbey National 402 miljoen gulden. Energiebedrijven zoals Duke Energy in de VS verliezen 100 miljoen dollar. Bedrijven van Argentinië tot Australië worden geraakt door het instorten van het Amerikaanse bedrijf.

Enron Europa, de grootste energiehandelaar in Europa, vroeg gisteren om uitstel van betaling nadat het geen geld meer kreeg van de moedermaatschappij in Houston. Accountants van PriceWaterhouseCoopers zijn aangewezen als administrateurs van de Europese operatie. Een aantal onderdelen staat in de verkoop, zoals Enron Metals, de handelspoot voor metalen zoals nikkel en koper in Europa, en Enrons aandeel in een Britse energiecentrale.

De uitstel van betaling geeft Enron Europa enige ruimte, maar veel activiteiten zijn stilgelegd. Op de Skandinavische energiebeurs Nord Pool werden alle contracten van Enron gesloten. Enron was de grootste handelaar op de beurs. In Australië werd Enron geschrapt als handelaar op de elektriciteitsbeurs. In Londen kregen de medewerkers op het hoofdkwartier te horen dat er alleen nog maar energie, metaal en papier zal worden verkocht als er een winst op kan worden gemaakt, het inkopen van producten is volledig stopgezet.

Daarnaast heeft het dreigende faillissement de elektriciteitsbeurzen in grote beroering gebracht. Aandelen in Scandinavische papierbedrijven verloren terrein, omdat er geruchten zijn dat Enron grote papiervoorraaden heeft die wellicht nu op de markt komen. Het aandeel Enron sloot gisteren in New York op 39 dollarcent.