Uitgevers dagen knipseldiensten

Freelance-journalisten en krantenuitgevers hebben een rechtszaak aangespannen tegen bedrijven die artikelen digitaliseren en tegen betaling leveren aan klanten. De uitgevers en journalisten menen dat deze zogeheten digitale knipseldiensten inbreuk maken op het auteurs- en databankrecht en eisen een verbod.

De betrokken uitgevers zijn Het Financieele Dagblad, De Telegraaf en PCM, eigenaar van onder meer NRC Handelsblad. De betrokken digitale knipseldiensten Euroclip, Knipsel Info Service en Antal Clipping, hebben een dagvaarding ontvangen.

Directeur M. Reisz van KIS Beheer, exploitant van Knipsel Info Service en Antal Clipping, zegt dat zijn bedrijf circa 2,50 gulden vraagt voor het doorsturen van artikelen op verzoek van de klant. Reisz zegt dat zijn bedrijf geen databank exploiteert, maar stukken op verzoek selecteert en doorstuurt aan klanten.

Volgens advocaat Van Manen van de uitgevers en journalisten scannen de knipseldiensten kranten in hun geheel. ,,Ze kopiëren de kranten'', zegt hij. ,,Die zetten ze in een database. Hoe lang ze de gevens opslaan is een tweede.'' Zelfs als de knipseldiensten informatie uit de kranten direct zouden doorsturen naar klanten is volgens Van Manen sprake van inbreuk op het auteursrecht: ,,Binnen de auteurswet mogen artikelen van de pers door de pers gekopieerd worden. Deze bedrijven zijn geen pers maar artikelenboer.''

Reisz zegt dat KIS Beheer de uitgevers een vergoeding van maxiaal een gulden per krantenstuk voorstelt. Volgens Van Manen is slechts enkele dubbeltjes geboden. ,,Maar een gulden is ook te weinig'', zegt hij. ,,Met ING en de Nederlandse staat zijn de uitgevers marktconforme vergoedingen overeengekomen die hoger liggen.''

Het conflict tussen de uitgevers en digitale knipseldiensten sleept zich al anderhalf jaar voort. Een uitspraak van de rechter is volgens advocaat Van Manen op zijn vroegst te verwachten in maart of april volgend jaar.