Toneelstuk Ajax-directie over `drama Adriaanse'

De gisteren ontslagen Ajax-trainer Co Adriaanse verkeerde al maanden in een isolement. Maar de directeuren Van Eijden en Beenhakker gaven gisteren hun werkelijke gevoelens niet prijs.

Morgen hoopt Ajax een nieuwe trainer te presenteren en als dat niet lukt, wordt intern naar een oplossing gezocht voor de rest van dit seizoen. De bij de club gehanteerde `erecode' verbood algemeen directeur Arie van Eijden en technisch directeur Leo Beenhakker gisteren echter om het ontslag voor coach Co Adriaanse te rechtvaardigen.

Tijdens een persconferentie, die veel leek op een toneelstuk, wasten de twee bewindvoerders de handen in onschuld, alsof werkelijk pas in de nacht na de ontsnapping tegen FC Twente was besloten het contract met Adriaanse te ontbinden. Van Eijden en Beenhakker konden moeilijk toegeven dat ze geen affiniteit hadden met de mens Adriaanse, die zich bij Ajax onmogelijk had gemaakt.

De tegenvallende resultaten en het zwalkende beleid van de trainer, die voortdurend goochelde met systemen en opstellingen, gaven de directie van Ajax voldoende aanleiding om met hem te breken. Beenhakker somde gisteren in de Arena diverse `ijkpunten' op, zoals de vroegtijdige aftocht van Ajax op Europees niveau en de nederlagen tegen Heerenveen, NAC en PSV. In dat opzicht was het niet handig Adriaanse juist na de zege op Twente te ontslaan. Maar die volgens Beenhakker ,,toevallige prestatie'' had geen invloed meer op het besluit van de directie. In zalvende bewoordingen sprak Beenhakker van ,,een menselijk drama'' voor Adriaanse.

Tijdens zijn afscheid van de spelers toonde Adriaanse gisteren de emoties die hij voor andere geledingen binnen de club verborgen had gehouden. ,,Iedereen denkt dat Adriaanse geen hart heeft'', zei rechtsbuiten Van der Meyde. ,,Het tegendeel is waar. Bij de trainer liepen de tranen over zijn wangen toen hij ons succes wenste in de toekomst. Dat heeft me diep getroffen. In mijn ogen heeft Ajax een toptrainer weggestuurd.''

Maar wel een trainer, die in zijn eigen mythe was gaan geloven. Door telkens de media verantwoordelijk te stellen voor de kritiek op zijn functioneren, negeerde Adriaanse het verzet in eigen kring. Het werd hem door de directie van Ajax kwalijk genomen dat hij een mogelijke adviseursrol voor Van Basten verwierp met de opmerking ,,dat een goed paard nog geen goede ruiter hoeft te zijn''. Daarmee had Adriaanse onnodig een monument beschadigd. Beenhakker: ,,Dat was toch een kansloze uitspraak?''. Waarna hij uitdagend suggereerde dat ,,ook een deel van de media het hoofd van Co eiste''. Zo vroeg `Don Leo' applaus voor een beslissing van de directie die volgens Van Eijden als ,,een morele nederlaag'' moest worden uitgelegd.