Thieme-prijs gaat naar maker Rainbowpockets

Maarten Muntinga, directeur van de gelijknamige uitgeverij, krijgt de D.A. Thiemeprijs, de prijs voor `een grootse prestatie in het boekenvak' van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB). Volgens de KVB heeft Muntinga met de uitgave van de Rainbow-serie het pocketboek terug op de markt gebracht.

Muntinga (55) begon met Rainbow in 1983, op het moment dat andere pocketfondsen een kwakkelend bestaan leidden. ,,Economisch ging het toen niet goed'', zegt Muntinga, ,,maar wie goedkope boeken zocht was eigenlijk aangewezen op buitenlandse pockets of de ramsj. Door de overproductie in de jaren zeventig was er weliswaar een groot ramsjaanbod, maar je doet niet snel iemand een afgeprijsd boek cadeau. De Nederlandse pocket was een verwaarloosd product: voor zover ze bestonden waren het lelijke, verkleinde fotografische herdrukken waar even snel een kaftje omheen was gedaan.''

De door de opvallende gele rug zeer herkenbare Rainbowpockets, met heruitgaven van het werk van onder anderen Marion Bloem, Alice Walker en Nancy Friday, waren al snel succesvol. Muntinga: ,,We hebben vanaf het begin geprobeerd aan te sluiten bij zaken die in de maatschappij speelden, zoals het feminisme.'' Het succes van Muntinga maakte dat ook andere uitgeverijen de pocket herontdekten en nieuwe reeksen begonnen of oude reeksen vernieuwden.

De afgelopen jaren verschoof de aandacht van de boekenkoper naar de zogenaamde midprice-boeken, paperbacks van (meestal) vijfentwintig gulden. Dat heeft volgens Muntinga veel te maken met de toegenomen koopkracht van de klanten. ,,Die boeken hebben deels de plaats van de pockets ingenomen. Het is moeilijk te zeggen hoe dat de komende jaren verder zal gaan: veel zal afhangen van hoe diep de recessie zal zijn.'' Zijn uitgeverij maakt inmiddels ook Rainbow-paperbacks en de chiquere, gebonden Essential-serie.

Muntinga krijgt zijn prijs, een gouden legpenning, op 22 januari uitgereikt. De Thiemeprijs is genoemd naar uitgever en courantier Dirk Anthonie Thieme, en is sinds diens dood in 1879 onregelmatig toegekend. De laatste winnaar was Henk Kraima, directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Hij kreeg de prijs in 1999.

    • Arjen Fortuin