Staat weigert na onderzoek verkoop van vaste net KPN

De staat voelt er niets voor het vaste telefoonnet van KPN te kopen. Mocht KPN failliet gaan, dan zijn er voldoende andere gegadigden om het netwerk te exploiteren.

Dat zei minister Zalm (Financiën) gisteren in een debat met de Tweede Kamer over de emissie van aandelen KPN en de participatie van de staat daarin. Zalm erkende dat adviseurs van Financiën wel gekeken hebben naar de mogelijkheid om het vaste net te kopen. De opbrengst zou dan gebruikt kunnen worden om de rest van de onderneming, die met grote financiële problemen kampt, weer gezond te maken.

Zalm wees er echter op dat zowel een te lage als een te hoge prijs voor het netwerk grote nadelen met zich meebrengt. ,,Als we te weinig betalen, dan verliest de markt het vertrouwen in KPN helemaal, en als we te veel betalen hebben we een probleem met Brussel dat dat als staatssteun zal ervaren.' Volgens Zalm zou het kopen van het net ,,de ruggengraat van het bedrijf wegnemen' en zou de hele onderneming dan nog verder van huis zijn.

Bovendien deelt Zalm niet de vrees van GroenLinks, PvdA, CDA en SP dat het vaste net in te toekomst niet goed geëxploiteerd zal worden. ,,Vergelijk het met een toltunnel', zei Zalm. ,,Als degene die de tol int failliet gaat, staan anderen klaar om de miljarden aan investeringen te gelde te maken.'

Een meerderheid van de Kamer had het gevoel met ,,de rug tegen de muur te staan'. Met name Vendrik (GroenLinks) en Wagenaar (PvdA) waren kritisch. Ze vonden dat KPN het vaste net, waarop alle Nederlanderse huishoudens zijn aangesloten, gebruikt heeft als cashcow om risicovolle buitenlandse avonturen te financieren.

KPN maakte gisteren bekend dat divisiedirecteuren uit het bedrijf verdwijnen. Leden van de raad van bestuur leiden voortaan de divisies. ,,Zo maak je bestuurders ook echt direct verantwoordelijk en kunnen ze sneller aansturen,' lichtte een woordvoerder toe. Het is ook efficiënter. ,,Extra laagjes kosten extra tijd, maar ook extra geld.'

strategie kpn pagina 15