Selectie Televisie & Radio

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de onafhankelijkheidsverlening aan de Papoea's op West-Irian Jaya, morgen 40 jaar geleden. De republiek Indonesië lijfde het gebied in en tot op de dag van vandaag worden de Papoea's onderdrukt. Verder aandacht voor de kansen van de nieuwe partij ChristenUnie bij de komende verkiezingen. Ned.2, 17.35-18.43u.

De achtste dag. Reportage over de wijze waarop muskusrattenvangers in de Krimpenerwaard tienduizenden ratten afmaken. Volgens de Dierenbescherming gebeurt dat op een dieronvriendelijke manier. Ook een verslag van een wandeling van een blinde man met zijn hond. Ned.3, 20.00-20.30u.

Netwerk. Onder meer een gesprek met de correspondent in Argentinië Jan Thielen die een biografie over de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, heeft geschreven. Ned.1, 20.32-21.02u.

Nova. Aandacht voor de vraag hoe het nu verder moet met het Nederlands elftal als bondscoach Louis van Gaal morgen afscheid neemt en reacties op de dood van oud-Beatle George Harrison. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Reporter. Over de biotechnologie en bedrijven die zich met gewasveredeling bezighouden. Juist nu de maatschappelijke discussie op gang komt, sluiten die bedrijven hun laboratoria of vertrekken naar het buitenland. Ned.3, 21.15-21.50u.

ARD-exclusiv: Invasion der Krähen. Reportage over een kraaienplaag in het stadje Niebüll in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. ARD, 21.45-22.15u.

PRAATPROGRAMMA

Nieuws aan tafel. Staatssecretaris van Financiën Wouter Bos, Opzij-hoofdrecteur Cisca Dresselhuys en advocaat Oscar Hammerstein praten onder andere over het Franse rapport met kritiek op Dutchbat tijdens de val van Srebrenica en het opstappen van het Kamerlid Rob van Gijzel. RTL5, 21.30-22.25u.

Barend & Van Dorp. Gast is cabaretier Paul van Vliet die onlangs een punt achter zijn theatercarrière heeft gezet. Ook aanwezig het Kamerlid voor de PvdA Nehabat Albayrak. RTL4, 22.30-23.30u.

Storing. Met tv-presentator Fons de Poel, de CDA'er Hans Hillen en campagneleider Kay van der Linden van Leefbaar Nederland over de populariteit van lijsttrekker Pim Fortuyn. Ned.2, 23.20-23.55u.

AMUSEMENT

Andermans veren. Televisiefragmenten uit het Nederlands cabaret en kleinkunst met vanavond Van Kooten en De Bie, Fons Jansen, Lenette van Dongen, Toon Hermans, Jiskefet en Freek de Jonge. Ned.1, 22.03-22.40u.

Herberg De Leeuw. Entertainer Paul de Leeuw ontvangt als herbergier samen met pianist Cor Bakker in ieder geval Sinterklaas. Ned.1, 22.40-23.35u.

KUNST

Stardust: IDFA journaal. Aandacht voor de prijswinnaars van de Zilveren Wolf, prijs voor de beste korte documentaire, en de VPRO Tiger Award voor de beste lange documentaire. Ned.3, 23.48-0.07u.

FILM

Troop Beverly Hills (Jeff Kanew, 1989, VS). Flinterdunne en vet moralistische komedie waarin verveelde rijke huisvrouw Shelley Long zich ontpopt tot akela. Net5, 20.30-22.25u., met reclame.

Enemy of the State (Tony Scott, 1998, VS). Formule-thriller uit het paranoia-genre. Will Smith versus het streven naar absolute, technisch geavanceerde overheidscontrole over ieder mens. Ook met Gene Hackman, Jon Voight. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame.

The Next Karate Kid (Christopher Cain, 1994, VS). Vierde actiefilm volgens de Karate Kid-formule gunt de hoofdrol voor de verandering aan een weesmeisje (Hillary Swank). V8, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Gorillas in the Mist (Michael Apted, 1988, VS). Sterk romantiserende verfilming van nuchter maar aangrijpend boek waarin Dian Fossey het leven beschreef dat zij jaren deelde met de met uitsterven bedreigde berggorilla's op een berg tussen Zaïre en Rwanda. Nogal mat, ondanks hoofdrol van Sigourney Weaver en fascinerende apen. VRT, 21.35-23.48u.

The Rock (Michael Bay, 1996, VS). High-budget-actiethriller ondermijnt zichzelf met droogkomische grollen. Medische-wapensexpert Nicolas Cage en het doorgewinterde ontsnappingstalent Sean Connery moeten doordringen tot het voormalige gevangeniseiland Alcatraz teneinde enkele gifgasraketten uit te schakelen die San Francisco bedreigen. Yorin, 22.00-0.30u., met reclame.

. Mighty Aphrodite (Woody Allen, 1995, VS). Woody Allens variatie op de mythe van Oedipus is een uiterst zorgeloze, bij vlagen heel lieve onderneming. New Yorkse sportverslaggever Allen, nog net getrouwd met Helena Bonham Carter, ontfermt zich over het hoertje Mira Sorvino, de moeder van zijn schrandere adoptiefzoon. Met een knipoog naar de klassieke tragedie introduceert Allen helaas ook een gemaskerd Grieks koor. RTL5, 22.30-0.15u., onderbroken door reclame.

Total Eclipse (Agnieszka Holland, 1995, Eng/Fr/Blg). Curieuze speelfilm traceert de gepassioneerde, dranklustige relatie tussen de dichters Arthur Rimbaud (16 jaar) en Paul Verlaine in het Parijs van eind 1871. Leonardo DiCaprio speelt Rimbaud. Canvas, 23.30-1.20u.

Evil Dead II: Dead before Dawn (Sam Raimi, 1987, VS). Vervolg op Raimi's succesrijke low-budget-debuut is andermaal een even bloederige als ironische griezelthriller over duivelse demonen en lillende ledematen. Met Bruce Campbell. Net5, 0.00-1.30u., met reclame.

À Vendre (Laetitia Masson, 1998, Frankrijk). Zie Film-vooraf. Ned.3, 0.07-2.05u.

The Man Who Captured Eichmann (William Graham, 1996, VS/Argentinië). Waarheidsgetrouwe reconstructie van de spectaculaire ontvoering door de Mossad van topnazi Adolf Eichmann in 1960 uit zijn nieuwe vaderland Argentinië voegt weinig toe aan wat we al wisten. Ned.2, 0.15-1.45u.

Rock-a-Bye Baby (Frank Tashlin, 1958, VS). Naar The Miracle of Morgan's Creek (Preston Sturges, 1943) gemodelleerde klucht lijdt aan overdosis sentimentaliteit. Jerry Lewis wordt opgescheept met de drieling van de door hem geadoreerde Hollywoodster Marilyn Maxwell. Morgen, SBS6, 9.20-11.10u., met reclame.

Bodyguard (Richard Fleischer, 1948, VS). Routine-thriller over van moord beschuldigde man die zijn onschuld probeert te bewijzen. Morgen, BBC2, 10.00-11.00u., zw.

Move over Darling (Michael Gordon, 1963, VS). Remake van My Favorite Wife (1940), met Doris Day als vrouw die na vijf jaar afwezigheid onverwacht thuiskomt en echtgenoot James Garner hertrouwd aantreft. Morgen, RTL4, 10.05-12.00u., met reclame.

RADIO

Kunststof. Gesprek met documentairemaker Hans Hylkema over zijn film Kid Dynamite. De film is een portret van Arthur Parisius (1911-1963) die in Suriname werd geboren. Eind jaren twintig kwam hij, als een van de eerste zwarten, naar Nederland. Radio 1, 19.04-20u.

De avonden. Na het uitzicht van dichter Victor Schiferli in Amsterdam besprekingen van de bundel Zes Novellen (Maarten Biesheuvel), Kuifje, Haddock en de Schepen, (overzicht van de maritieme wereld van Hergé) en de soloplaat Goddess in The Doorway Mick Jagger. Tot slot de weeksluiting van Heere Heeresma. 747AM, 22.03-24.00u.

Bomans & Bomans. Achtste deel van een radioserie over het leven van schrijver en essayist Godfried Bomans behandelt o.a. zijn bekendste boek Erik, of het klein insectenboek en zijn adoratie voor sinterklaas. Radio 1, 0.04-0.45u.

Nachtvluchten. In deze aflevering met herhalingen van eerder uitzonden programma's onder meer gesprekken met schaatser en genaturaliseerde Belg Bart Veldkamp, oud-sportverslaggever Herman Kuiphof en voedingsdeskundige Martijn Katan. In het laatste uur een reportage over de gigantische vertragingen bij de NS. Radio 1, 3.02-7.00u.