Rusland, VS sluiten compromis over Irak

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren unaniem gestemd voor een Amerikaans-Russische compromisresolutie die het olie-voor-voedselprogramma met Irak met zes maanden verlengt en belooft het sanctieregime tegen Irak binnen die periode te herzien. Onder het olie-voor-voedselprogramma mag Irak onder toezicht van de VN onbeperkt olie exporteren en met de opbrengst humanitaire geoderen en onderdelen voor de olie-industrie aanschaffen.

Het Amerikaans-Russische compromis betreft de lijst met goederen die goedkeuring van de VN behoeven voor uitvoer naar Irak. Deze lijst is van doorslaggevend belang voor het Amerikaans-Britse plan voor `slimme sancties' tegen Irak, waaronder met name het verbod van levering van militaire goederen aan Irak wordt aangescherpt. Rusland blokkeerde de totstandkoming van `slimme sacnties' tot dusverre onder andere met het argument dat de lijst veel te lang was. Moskou heeft zich nu bereid verklaard een nieuwe lijst voor 30 mei goed te keuren. In ruil daarvoor zal Washington de oude Russische eis van ,,een alomvattende regeling'' van de kwestie van de sancties bekijken.