Ramsj

Gerrit Jan de Rook (red.):

De ontdekking van de Egyptische kunst, 1798-1830. Paperback, Museum Het Paleis, Den Haag 1998, van ƒ65,– voor ƒ26,42. De Slegte

`Soldaten, jullie gaan nu tegen de heersers van Egypte vechten, maar bedenk: vanaf deze monumenten kijken 40 eeuwen op jullie neer!' riep Napoleon uit toen hij op 23 juli 1798 met zijn expeditieleger de piramiden van Gizeh bereikte. In zijn voetspoor bevond zich een `Commission des sciences et des arts' van honderdvijftig man, die de opdracht had de kunst en cultuur van het oude Egypte in kaart te brengen. Museum Het Paleis hield een expositie over die eerste jaren van de moderne Egyptologie, en zorgde tevens voor een vlot geschreven catalogus. Ook bij De Slegte: Objects, signs of Africa (onder redactie van Luc de Heusch), een bundel met antropologische beschouwingen over de betekenis van een tiental rituele voorwerpen (maskers, kralensnoeren, kleipoppetjes) uit West en Centraal Afrika. Van ƒ113,– voor ƒ33,–

    • Henk Lagerwaard