Pathaanse leider verlaat top Bonn

Een van de belangrijkste Pathaanse leiders op de Afghanistan-conferentie in Duitsland is vanochtend opgestapt. Dat heeft Yunus Qanuni, de leider van de afgevaardigden van de Noordelijke Alliantie, vanochtend gezegd.

Het gaat om Haji Abdul Qadir, de gouverneur van de oostelijke provincie Nangarhar, waarvan Jalalabad de hoofdstad is. Qadir zou de conferentie hebben verlaten uit onvrede met de rol van de Pathanen in een toekomstige overgangsregering in Afghanistan.

Zijn vertrek betekent een grote tegenslag voor de conferentie in Königswinter, bij Bonn. Qadir vertegenwoordigde de grootste bevolkingsgroep in Afghanistan, de Pathanen. Een toekomstige Afghaanse overgangsregering zal moeilijk een eenheid kunnen creëren als een van de belangrijkste regio's niet is vertegenwoordigd. Het gebied rondom Jalalabad wordt ook gezien als de mogelijke verblijfplaats van Osama bin Laden.

Het vertrek van Qadir komt op een moment dat de delegaties besprekingen voeren over de personen die plaats zouden moeten nemen in een interim-regering. De Afghaanse leiders hebben gisteren een flinke stap gezet naar de vorming van zo'n overgangsregering.

De Noordelijke Alliantie, die het grootste deel van Afghanistan controleert, zei geen bezwaren meer te hebben tegen een multinationale vredesmacht die toeziet op de veiligheid in het land. Zo'n vredesmacht was een van de eisen van de overige delegaties, waaronder aanhangers van ex-koning Zahir Shah en afgevaardigden van Pathaanse bannelingen. De alliantie was eerder deze week nog verdeeld over de komst van een internationale troepenmacht.

Daarmee lijkt een belangrijk obstakel voor de vorming van een tijdelijke regering uit de weg geruimd. [Vervolg BONN: pagina 5]

BONN

'Ex-koning kan land bijeenhouden'

[Vervolg van pagina 1] De Pathaanse stammen vrezen dat de facties die samen de Noordelijke Alliantie vormen, zullen vasthouden aan de macht die zij nu hebben in het hele land, of onderlings slaags zullen raken, zoals eerder gebeurde.

Volgens Qanuni hoeft de alliantie niet per se haar leider, voormalig president Rabbani, als hoofd van de overgangsregering. De ex-koning is de belangrijkste kandidaat voor die functie, zij het niet meer als koning. De 87-jarige Zahir Shah, Pathaan, die in 1973 werd afgezet ,,kan een belangrijke rol spelen bij het bijeenhouden van het land', zei Qanuni.

Eén voorstel is de installatie van een commissie die een interim-parlement moet kiezen. In maart volgend jaar een Loya Jirga zou dan een vergadering van tribale, etnische en religieuze leiders, een overgangsregering moeten vormen, in 2004 gevolgd door democratische verkiezingen.

    • Rob Schoof