Oostenrijk en Tsjechië akkoord over kerncentrale

Oostenrijk en Tsjechië hebben gisteren een akkoord bereikt over de Tsjechische kerncentrale in Temelin. Dat gebeurde bij overleg tussen de Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel en de Tsjechische premier Miloš Zeman in Brussel, waarbij Eurocommissaris Günter Verheugen als bemiddelaar optrad.

Verheugen zei na afloop van de besprekingen dat Tsjechië extra veiligheidsvoorzieningen bij de kerncentrale zal aanbrengen, zodat de centrale voldoet aan Europese veiligheidsnormen. De Belgische premier Guy Verhofstadt heeft, als huidig voorzitter van de Europese Unie, bovendien toegezegd om normering van de veiligheid van kerncentrales – die op dit moment nog niet bestaat – op de Europese agenda te plaatsen.

Oostenrijk en Tsjechië hebben al jaren een conflict over de kerncentrale in Temelin, zestig kilometer van de Oostenrijkse grens. De Oostenrijkse regering heeft herhaaldelijk gedreigd om de toetreding van Tsjechië tot de Europese Unie met een veto te blokkeren als het niet voldoende garanties zou krijgen over de veiligheid van de centrale. In Oostenrijk willen zowel de groenen als de extreem-rechtse FPÖ sluiting van de kerncentrale. De FPÖ behoort tot de regeringscoalitie van de christen-democraat Schüssel. De Oostenrijkse bevolking heeft zich in 1978 per referendum tegen kernenergie uitgesproken.

,,De lucht is opgeklaard'', zei de Tsjechische premier Zeman na afloop. Verheugen sprak over ,,een voorbeeld van goed nabuurschap''. Overeengekomen is dat de Tsjechische toezeggingen over veiligheidsmaatregelen vastgelegd worden in een protocol dat wordt toegevoegd aan het verdrag over de toetreding van Tsjechië tot de EU. Dit verdrag zal waarschijnlijk eind volgend jaar gesloten worden.

Aan de kerncentrale van Temelin, een ontwerp uit de vroegere Sovjet-Unie, is al sinds 1986 gebouwd. De Oostenrijkse kanselier Schüssel heeft gisteren erkend dat door sluiting van de nu al drie miljard euro kostende centrale, die in 2003 moet worden opgestart, de elektriciteitsvoorziening in Tsjechië in grote moeilijkheden zou komen.