Lekker criminelen neerknallen

Wie vorig jaar omstreeks deze tijd een PlayStation 2 kocht, betaalde daar 1099 gulden voor en moest het doen met een handjevol niet al te sensationele spellen. Dat kon ook niet anders, want tussen het verschijnen van de ontwikkelsets voor de softwarehuizen en de lancering van de spelcomputer zat te weinig tijd om een behoorlijk spel te kunnen ontwerpen. Geen wonder dus dat de betere spellen voor PlayStation 2 pas nu beginnen te verschijnen. Dat komt goed uit, want Sony heeft de prijs van de PlayStation 2 verlaagd naar 699 gulden.

Airblade van Sony is een in alle opzichten grensverleggend spel. Je bent Ethan, die een geheim, door antizwaartekrachttechnologie aangedreven skateboard bezit. Geen wrijving tussen wielen en straat betekent hogere snelheden, grotere sprongen en vooral spectaculairdere stunts. Om gevarieerde speelervaringen te bieden, is het spel voorzien van diverse modi. Allereerst kun je de levels vrijelijk verkennen, waardoor je de kans krijgt die machtige zweefplank enigszins te temmen. In een andere modus moet je proberen zoveel mogelijk stunts uit te halen om punten te scoren. Ook kun je het op verschillende manieren tegen je vrienden opnemen. En in de story mode moet je op zoek naar de uitvinder van de airblade, die is ontvoerd om hem zijn geheim te ontfutselen.

Welke speelwijze je ook kiest, je moet fabelachtige snelheden en onwaarschijnlijke stunts realiseren om iets te bereiken. En dat alles in grote, uiterst realistische stedelijke omgevingen die niet eerder in een videospel te zien waren. Bovendien zijn allerlei onderdelen van de omgeving interactief. Je kunt (en moet) reclameborden aan gruzelementen rijden, evenals lampen en vrachtauto's. Ook kun je personenauto's als springplank gebruiken om hogerop te komen. Via speciale hellinkjes kun je angstig hoog tegen verticale wanden opglijden. Je moet langs trapleuningen suizen en over elektriciteitskabels hoog boven de stad.

De levels bestaan uit omgevingen als kolossale stadswijken, verwaarloosde industrieterreinen, geheime bases en het dak van een wolkenkrabber. De omgevingen zijn zo gedetailleerd dat je het gevoel krijgt middenin een speelfilm terecht gekomen te zijn. Welke spelvorm je ook kiest, hij is goed doordacht en totaal verslavend. En ondanks de fantastische snelheden zijn er geen schokkerige beelden, en al evenmin gebouwen die uit het niets opduiken ten gevolge van slecht geprogrammeerde 3D-omgevingen.

Wie het kalmer aan wil doen, kan kiezen uit twee avonturenspellen: Batman: Vengeance en Dark Cloud. Batman: Vengeance van UbiSoft is gebaseerd op de tv-animatieserie The New Batman Adventures, en wie het verschil tussen de animatiefilm en het spel ziet mag het zeggen, zo mooi is de vormgeving. Gotham City is van de partij, evenals de Batcave. Bovendien kun je alle bekende Batman-gadgets gebruiken, zoals de Batarang, het werpnet, de grijphaak en het verdovingsgeweer. Batman redt een vrouw uit de handen van de Joker, maar ontdekt te laat dat zij deel uitmaakt van de entourage van de Joker. De speler moet ervoor zorgen dat alles weer op zijn pootjes terecht komt.

Sony's Dark Cloud speelt zich af in een lieflijke wereld. Door en door slechte lieden hebben een eeuwenoude boze geest opgeroepen die jouw dorp vernietigt. De huizen en hun bewoners worden in magische ballen gevangen en in diepe kerkers gesmeten. De taak van de speler is die ballen terug te vinden, de boze geest en zijn handlangers een kopje kleiner te maken en je dorp te herbouwen. Een tovenaar helpt je met adviezen. Al heeft het spel niet zoveel diepgang als Nintendo's Zelda-games, het is een mooi en lang avontuur waarin heel wat te beleven valt.

En dan is er ook nog Time Crisis 2 van Namco. Zet je verstand op nul, richt je lightgun op je televisiescherm en knal al die criminelen neer die het met hun geweren en handgranaten op jou hebben gemunt. Eindelijk kan dit voortreffelijke speelhalspel ook thuis gespeeld worden. Snel, hard, gevaarlijk, luidruchtig en zenuwslopend.

De besproken spelletjes zijn alle voor de PlayStation 2 en kosten alle ongeveer 150 gulden.

    • Rob Smit