Krediet voor Slotervaart

Het Amsterdams Slotervaartziekenhuis, dat in financiële moeilijkheden verkeert, krijgt van zijn huisbankier ING nog krediet tot 1 maart. Eerder verlengde ING de termijn al tot 1 december om zo minister Borst (Volksgezondheid) de gelegenheid te geven de (financiële) haalbaarheid van de twee overlevingsplannen voor het ziekenhuis te onderzoeken.

Gisteren werd bekend dat Borst, ING en de regionale Amsterdamse zorgverzekeraar ZAO alleen iets zien in het voorstel van oud-staatssecretaris Simons om het ziekenhuis om te vormen tot een multidisciplinair behandelcentrum en de klinische afdelingen van het ziekenhuis te sluiten.

Het plan van het bestuur van Slotervaart om het ziekenhuis `af te slanken' zou geen enkele garantie voor een gezonde financiële exploitatie geven. Door het ziekenhuis langer krediet te geven, biedt ING het onder meer de mogelijkheid het gekozen plan verder uit te werken.

Het Slotervaart stevent dit jaar vermoedelijk af op een tekort van ruim negen miljoen gulden. Als ING de kredietverlening stopt is het ziekenhuis failliet.