KNVB zoekt in alle rust een opvolger

[Vervolg van pagina 1] De KNVB heeft nog geen opvolger voor Van Gaal. De voetbalbond wil de komende weken in alle rust naar een nieuwe bondscoach zoeken. ,,Wij laten ons daarbij door niemand onder druk zetten'', verklaarde directeur betaald voetbal H. Kesler. In de procedure worden de technische staf, de medische staf en mogelijk ook de spelers betrokken. Nederland speelt tot half februari, wanneer Engeland op bezoek komt, geen wedstrijden. Kesler zei te overwegen een tijdelijke coach aan te stellen voor dat oefenduel.

Tevens wil de KNVB onderzoeken hoe de technische structuur er in de toekomst moet uitzien. Van Gaal bekleedde in Zeist een dubbelfunctie: hij was zowel bondscoach van Oranje als technisch directeur. De voetbalbond gaat bekijken of het wenselijk is dat deze taken worden losgekoppeld.

Van Gaal wilde tot 1 juni 2002 doorgaan als technisch directeur. Hij wilde tot die tijd blijven werken aan het Masterplan van de KNVB. Deze formule achtte de KNVB niet zinvol. ,,We wilden niet dat hij op zijn eigen graf zou functioneren'', aldus Kesler. ,,Bovendien loopt hij dan de nieuwe bondscoach voor de voeten.''

Van Gaal werd in de zomer van 2000 de opvolger van Frank Rijkaard. Hij tekende bij de KNVB een contract tot 2006 met twee tussentijdse evaluatieperioden. Op die momenten konden beide partijen de verbintenis eenzijdig verbreken. De evaluaties waren gepland na het EK en WK. De KNVB had er bij het afsluiten van de verbintenis geen rekening mee gehouden dat het Nederlands elftal zich niet voor het WK van 2002 zou kwalificeren, waardoor de eerste evaluatie eerder moest plaatsvinden dan contractueel was vastgelegd. Van Gaal maakte kort na het duel tegen Denemarken (10 november) bij de KNVB kenbaar te willen stoppen.