Kinderhulp voor Afghaanse kinderen

EEN MEISJE VAN 11 organiseert volgende week zondag 9 december een speciale theatervoorstelling in Amsterdam om de vluchtelingkinderen in Afghanistan te helpen. Gerda Havertong, Hakim en Frank Groothof van Sesamstraat doen mee. Jet Boeke, tekenares van de poes Dikkie Dik, gaat over haar werk vertellen, net als andere illustratoren. Het Amsterdamse kindercircus Elleboog gaat spelen, schoolkinderen gaan een speciale voorstelling spelen, er is disco met de Mambo Kids. En nog veel meer. Zelfs de minister van Ontwikkelingssamenwerking, Eveline Herfkens, komt langs. De voorstelling heet Spelen voor Afghaanse kinderen en alles wat verdiend wordt gaat natuurlijk naar Afghaanse kinderen. (Zoals je misschien weet is het al jaren oorlog in Afghanistan: eerst waren het de Russen, toen de Afghanen zelf, en nu zijn er Amerikaanse bombardementen). Er worden bijvoorbeeld ook nog echte kinderboektekeningen verkocht, van onder meer Dick Bruna, Siep Posthuma, Marit Tornquist, Alex de Wolf en nog veel meer.

Om zoveel mogelijk geld binnen te halen zijn er zondag 9 december drie keer voorstellingen: om 14 uur, 17 uur en 20 uur. Onder dit bericht staat waar je kunt reserveren. Of kijk op de speciale website die Yinka Kuitenbrouwer gemaakt. Daar staat het complete programma van Spelen voor Afghaanse kinderen op, en alle foonnummers.

En Yinka legt op die website ook uit waarom ze op het idee kwam om zo'n benefietvoorstelling (dat betekent: alle geld voor het goede doel voorstelling) te maken. Ze schrijft op haar site onder meer: `Ik heb samen met mijn ouders en mijn broer een idee om een voorstelling te maken met allerlei beroemde kinderartiesten die dan geld gaan inzamelen voor de kinderen die gevlucht zijn uit Afghanistan. We (pappa en ik) hebben met de directeur van de Krakeling gesproken. De Krakeling is een kindertheater in Amsterdam. Hij vond het een goed idee, maar hij moest het nog overleggen met de anderen. De volgende dag kwamen we terug en toen zei hij dat ze het wel wilden doen. Daarna gingen we naar Roodkapje, de voorstelling van Hakim, want we hadden een afspraak met hem gemaakt. Na de voorstelling gingen we naar hem toe en hij vond het ook een goed idee.'

En over de kinderen in Afghanistan en wat ze daar van vindt schrijft ze: `Hoi ik ben Yinka en ik ben 11 jaar. Ik heb deze site gemaakt omdat ik het erg vind dat veel families in Afghanistan er de dupe van moeten zijn dat de Amerikanen Osama Bin Laden willen hebben. Ik ben het er totaal niet mee eens dat Osama Bin Laden niet uitgeleverd mag worden, daar niet van. Ik vind het alleen erg dat onschuldige mensen daar de dupe van moeten zijn. Ik organiseer een benefietprogramma op 9 december. Op die dag willen we zoveel mogelijk geld bij elkaar brengen. Je kunt zelf ook iets doen. Kijk op mijn website.'

Het websiteadres van Yinka en Spelen voor Afghaanse kinderen is:

www.kinderlines.nl/helpafghanistan

Voor inlichtingen over `Spelen voor Afghaanse kinderen': Stichting ZieZo Amsterdam, tel. (020) 6185892, fax 90200 6891899, email zie-zo@zie-zo.nl

Reserveren (vol is vol): Krakeling kassatelefoon (020) 6245123; inl. (020) 6222999 en www.krakeling.nl, adres De Krakeling: hoek van Nieuwe Passeerdersstraat/Marnixstraat, Amsterdam, vijf minuten lopen vanaf het Leidseplein.

    • Paul Steenhuis