Japanse stoomboot

Zie ginds komt de Japanse stoomboot! Wat is dat nu weer? Het is eigenlijk meer een stoomtent. Je stopt iets in die tent en als je het verwarmt, wordt het water dat erin zit stoom en dat maakt alles gaar. Heel snel. Alle smaakjes blijven gehoorzaam in die tent zitten. Je moet het maar eens uitproberen. Met iets Japans natuurlijk en dat zijn paddestoelen. Ze heten shii-take.

De tent maak je van een vierkant stuk aluminiumfolie. In het midden leg je een handje van die mooie schone verse shii-take. Wel eerst de stelen erafsnijden (of knippen), want die blijven altijd een beetje hard. Klontje boter erbij. Daarover giet je twee vingerhoedjes sojasaus, Japanse sojasaus. Niet twee echte vingerhoedjes, maar precies zoveel als er in twee vingerhoedjes zou passen. Als het voor andere mensen dan kinderen is, kun je ook nog een vingerhoedje sake, dat is Japanse rijstwijn, erbij doen. Vinden ze lekker. De kunst is nu om van het aluminiumfolie een tent te vouwen, een dichte tent, en daar van boven een punt aan te draaien. Niet te stevig, want er moet ook nog wat teveel aan stoom uit kunnen ontsnappen. In de hete oven: zeven minuten. Klaar. Voorzichtig eruit nemen en de tent op een bord zetten.

Stoomtent openvouwen en de lekkere geur komt je tegemoet. Je kunt de paddestoelen er zo uitplukken. Natuurlijk met Japanse eetstokjes. Of zo.

    • Philip Mechanicus