Jan Siebelink vertrekt naar De Bezige Bij

De nieuwe roman van Jan Siebelink, een historische roman over Margaretha van Parma, verschijnt volgend jaar bij uitgeverij De Bezige Bij. De vorige 25 boeken van Siebelink (1938) verschenen bij uitgeverij J.M. Meulenhoff, waar sinds september een uittocht van auteurs op gang is gekomen in reactie op het vertrek van redacteur Tilly Hermans. Die begint een eigen uitgeverij (Augustus) en zal daar onder anderen Adriaan van Dis en Marcel Möring uitgeven.

Siebelink heeft lang getwijfeld over wat hij zou doen: ,,Het is een intuïtieve beslissing. Ik was zeer verbonden met Meulenhoff, maar ik voelde me al langer niet echt meer op mijn gemak. Steeds meer mensen vertrokken er en de uitgeverij raakte langzaam in verval. Op een gegeven moment werden de prullenbakken niet meer geleegd. Ik voelde er niet veel voor met de hele meute achter Tilly aan de lopen en heb nog een gesprek met de nieuwe directeur Annette Portegies gevoerd. Haar heb ik toen ook gezegd dat als zij twee jaar eerder was gekomen, het niet zo mis zou zijn gegaan met Meulenhoff.''

Collega-auteur Louis Ferron bracht Siebelink in contact met De Bezige Bij. ,,Een paar weken geleden ben ik in Amsterdam gaan praten met directeur Robbert Ammerlaan. Toen ik na afloop van dat informele gesprek over het Museumplein liep, ben ik omgedraaid en teruggelopen. Ik belde weer aan en zei tegen Ammerlaan dat ik het zou doen. Toen hebben we elkaar omhelsd. Ik heb een erg aardige indruk van Ammerlaan, wat ook te maken kan hebben met het feit dat hij wat meer van mijn leeftijd is.''

Sinds vorige zomer stapten ook de routiniers Gerrit Komrij (van De Arbeiderspers) en Gerard Reve (van L.J. Veen) al over naar De Bezige Bij. Directeur Robbert Ammerlaan kan niet zeggen of de veranderingen bij Meulenhoff tot nog meer nieuwkomers bij zijn uitgeverij zullen leiden. ,,Wij zijn daar heel prudent in en niet actief.''

    • Arjen Fortuin