Interbrew achterhaalt `vervalsing'

De Belgische brouwer Interbrew heeft een `vervalst' document ontdekt op grond waarvan de Britse zakenkrant Financial Times eerder deze week berichtte dat een fusie met South African Breweries (SAB) op til was.

Dit heeft Interbrew, een grote concurrent van Heineken, vanochtend bekendgemaakt. Het bericht leidde tot grote koersbewegingen. Interbrew, 's werelds tweede bierbrouwer, heeft de betrokken beurzen in Brussel en Londen op de hoogte gebracht van de vervalsing.

,,Interbrew heeft vastgesteld dat belangrijke delen van dit document een regelrecht verzinsel zijn ofwel door een onbekende bron op een misleidende manier werden aangepast', aldus een verklaring van Interbrew. Het gaat om een document van Interbrews financiële adviseurs Goldman Sachs en Lazard. Woordvoerder C. Maes van Interbrew zei vanmorgen dat juridische stappen tegen `derden' niet zijn uitgesloten. Hij kon niet zeggen of daar ook de Financial Times bij is. ,,We houden alle mogelijkheden open.'

Volgens Interbrews verklaring lijkt een deel van het document authentiek, Het bevat uittreksels van een werkdocument dat door Interbrews externe adviseurs werd voorbereid voor de jaarlijkse evaluatie van de wereldbiermarkt en de vooraanstaande spelers op deze markt, waaronder ook het Zuid-Afrikaanse SAB. ,,Dit document werd nooit aan de directie noch aan de raad van bestuur van Interbrew voorgelegd', zo staat in de verklaring.

Volgens de woordvoerder bevatte het document onder de logo's van Lazard en Goldman Sachs een ,,valse tijdtabel' waarin stond aangegeven dat de Interbrew-top komende maandag over een bod op SAB zou besluiten. Daarnaast waren er ook andere vervalsingen. ,,Het lijkt erop dat het de bedoeling van de vervalsing was de indruk te geven dat Interbrew al een bepaalde prijs in het hoofd had en dat een bod ophanden was', aldus woordvoerder Maes.

De Financial Times berichtte woensdag over een fusie Interbrew-SAB op basis van een document dat was ,,gezien' door de krant. Op 3 december zou een bod worden gedaan dat tot 7 januari zou gelden. Interbrew reageerde toen met een verklaring waarin werd gesproken van een ,,jaarlijks intern routine-onderzoek'. Dit was ,,in een beginstadium' en kon ,,al dan niet leiden, in de tot nu toe onbepaalde toekomst tot een bod op SAB.' Bij de Financial Times was vanmorgen niemand voor commentaar bereikbaar.

    • Hans Buddingh'