Hema staakt uit de hand gelopen actie

Klantenbinding is mooi, maar een zegelactie moet ook weer niet te veel geld kosten. Klanten van Hema kunnen vanaf morgen geen gratis zegels meer verzamelen. De actie is stopgezet, een maand eerder dan gepland. De actie is zo'n succes dat het Hema te veel geld kost.

Er zijn in totaal nog een miljoen zegelkaarten bij klanten in omloop, en als die allemaal worden verzilverd, dan kost dat Hema ruim 10 miljoen gulden, verwacht de directie, boven op de reeds uitgekeerde kortingen.

De `grap' is bovendien dat klanten die een volle zegelkaart vóór eind december inleveren, er vijf gulden korting voor krijgen. Leveren ze hem in januari in, dan krijgen ze er elf gulden voor – ofwel 5 euro. Als iedereen tot januari wacht, zal dat Hema dus twee keer zo veel kosten.

Volgens een woordvoerder van Vendex KBB, het moederbedrijf van Hema, is er meer gespaard dan het concern had verwacht. In veel winkels zijn alle zegeltjes op.

De actie begon in juni. Voor elke vijftien gulden die de klant uitgaf, kreeg hij één zegel. Met zestien zegels heeft de klant recht op korting. De actie is volgens de woordvoerder bedoeld om ,,de komst van de euro feestelijk in te luiden', maar ook als klantenbinding. ,,Dat is een investering. Maar die mag niet zo duur worden dat die het rendement verkleint'.

,,We hadden een budget ervoor waarmee we al aan de hoge kant zaten. Het is nu zo'n succes dat het budget wordt overschreden. Dat is bedrijfseconomisch niet verantwoord', aldus de woordvoerder.

In de winkels hangt nu bij de kassa's het bericht dat de actie is beëindigd. In de voorwaarden van de actie behield Hema zich het recht voor dat te doen.

De Consumentenbond vindt de vroegtijdige stopzetting van de actie ,,waanzinnig'. Want de klant met een halfvolle kaart kan er opeens niets meer mee. Juist omdat de sinterklaas- en kerstinkopen beginnen, is dat oneerlijk, vindt de Consumentenbond. Als de zegelkaarten van klanten nog niet vol zijn, moet Hema naar rato korting geven, zegt een woordvoerster van de Consumentenbond.