EIM: kleine bedrijven zien groei snel afnemen

Net als in andere sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven is ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) de groei dit jaar beperkt. Onderzoeksbureau EIM gaat uit van een groei van een half procent voor 2001. Voor volgend jaar voorspellen de onderzoekers een groei van 1,75 procent, zo maakten zij vrijdag bekend.

In september werd nog uitgegaan van een toename van 1 procent voor dit jaar. De terreurdaden in de Verenigde Staten op de elfde van die maand hadden echter ook effect op de kleinere en middelgrote ondernemingen in Nederland. De exportgroei van het mkb valt tegen en ook de binnenlandse afzet ontwikkelt zich minder gunstig dan eerder was verwacht. ,,Wij hadden gerekend op een grotere toename van de consumentenbestedingen, omdat dit jaar de koopkracht flink is toegenomen door de loonstijging en de belastingverlagingde , zegt econoom K. Bangma van het EIM. Ook wordt er minder geïnvesteerd, maar het EIM heeft niet precies berekend hoeveel minder.

De mindere economische tijden betekenen niet dat het mkb massaal mensen op straat zet, menen de onderzoekers. Tot voor kort kostte het de ondernemers veel moeite en geld goed personeel te vinden. ,,De ondernemers ind e zakelijke dienstverlening zullen niet onmiddellijk deze hoogopgeleide krachten weer weg laten gaan'', verwacht Bangma. Anders ligt het in sectoren met veel flexibele contracten, zoals de detailhandel en de horeca. Daar zal banengroei teruglopen en zullen mensen makkelijker hun baan kwijtraken.