Economische groei zakt snel in

De economische groei in Nederland vertraagt nog sneller dan verwacht. Het Centraal Planbureau houdt nu rekening met een groei van 1 procent dit jaar en 1,25 procent volgend jaar, eerder ging het bureau uit van een groei van 1,5 procent.

Dat blijkt uit het nog vertrouwelijke CPB Report, de driemaandelijkse doorrekening van het planbureau, dat naar de betrokken departementen is gestuurd. De neerwaarts bijgestelde groei heeft tot gevolg dat het begrotingsoverschot voor volgend jaar zakt van 0,6 naar 0,4 procent van het bruto binnenlands product.

Vooral het bedrijfsleven heeft last van de negatieve trend. Het CPB gaat ervan uit dat bedrijven dit en volgend jaar niet meer zullen investeren en zelfs geld uit de markt zullen halen, respectievelijk 0,75 en 1 procent. Vorige maand verwachtte het CPB nog een positief investeringssaldo van 0,5 procent voor dit jaar en een kleine min van 0,25 procent voor volgend jaar.

De jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over het derde kwartaal 2001 deden al vermoeden dat de laatste raming van het CPB er naast zat. Een ingewijde: ,,Hoe slechter 2001 eruit komt, des te meer problemen we volgend jaar hebben. Er zit een naijl-effect in dat dit jaar een opwaartse correctie heeft, maar ons volgend jaar verder in de min drukt.''

De bijgestelde groeicijfers, die vlak op de onlangs bijgestelde cijfers zitten, hebben weinig effect op de werkloosheid en de inflatie. De werkloosheid zal dit jaar 3,25 procent bedragen en volgend jaar 4, de inflatie zal dit jaar uitkomen op 4,5 procent en volgend jaar op 2,25.

Ingewijden melden dat Zalm nog niet precies kan overzien of de nieuwe ramingen effecten hebben op de begroting. ,,Wel duidelijk is dat volgend voorjaar er geen extra geld te verdelen zal zijn, zoals afgelopen jaren.''

    • Egbert Kalse