De jongen die Potter insprak

GEKRAAK VAN POPCORN, mensen die een spel spelen op bezemstelen en veel getover. Inderdaad: je zit in de bioscoop, midden in een wereld vol magie, juist, de wereld van Harry Potter. Je zit met open mond te kijken, maar de monden van Harry en zijn vrienden staan niet stil.

Dan opeens valt het je op: ze spreken Nederlands!

Hoe kan dat nou, denk je, Harry komt toch uit Engeland? Nu kan je het er natuurlijk op houden dat met magie alles mogelijk is, maar de werkelijkheid is anders.

De stemmen zijn namelijk ingesproken door Nederlandse acteurs. Dat inspreken is best wel een grote klus, want de stemmen moeten gelijk lopen met de monden van de acteurs. Gelukkig is dat goed gelukt!

Maar wie heeft er nou eigenlijk een stem ingesproken?

De stem van Hagrid werd gedaan door Hans Hoekman, die zelfs nog nooit een Harry Potterboek heeft aangeraakt. De stem van professor Anderling werd gedaan door Paula Majoor, die ook de stem van Pipi Langkous heeft gedaan.

Zij heeft het boek al wel gekocht, maar het nog niet gelezen. Max Beens deed de stem van Marcel Lubbermans, wat best een lastige rol was omdat hij twee minuten lang moet gillen (`Help, help, mijn bezem vliegt'). Hij heeft wel alle boeken gelezen. De stem van Draco werd gedaan door Sander van der Poel. Dat vond hij een erg leuke rol omdat hij Harry lekker voor gek mocht zetten.

Verder verklap ik nog één stem, voor de rest moet je zelf maar gaan luisteren en kijken. De scholier Trevor Reekers deed de stem van Harry Potter. Speciaal voor het Potterhoekje interviewde ik hem bij de Potterpremière:

Hoe komt het dat jij gekozen bent?

Ik heb ook de trailer gedaan, dus ging ik automatisch door. Er waren tien kandidaten, daarvan bleven er drie over, van hun stem werd een demo opgestuurd naar Engeland. Daar werd er één uitgekozen en dat was ik!

Kon je dat wel combineren met school?

Ja, maar dat was wel lastig. Ik moest iedere dag na school gelijk naar de studio in Hilversum. Daar was ik dan ongeveer drie uur bezig en dan moest ik weer terug naar Soest, want daar woon ik. Ik ben er in totaal iets van zes of zeven dagen mee beziggeweest.

Is dat niet heel gek als je eigen stem hoort bij een film?

Ja, dat is wel vreemd, want ik weet wel dat het mijn stem is, maar ik klink voor mijn gevoel anders. Natuurlijk is het wel heel leuk.

Wil je dit later ook als beroep gaan doen?

Nee, maar ik wil het niet laten vallen, daar is het te leuk voor. Ik wil het naast mijn echte baan gaan doen.

Wat vond je het moeilijkst en wat het leukst?

Lange zinnen vind ik wel moeilijk, maar die werden dan wel zo aangepast dat ik het wel kon uitspreken. Het leukst vond ik het om mijn naam bij de aftiteling te zien (sterallures?) en het leukst om te doen vond ik boos worden.

Wat vind je eigenlijk van de film?

Heel mooi, compleet betoverend.

Herken je dingen van Harry in jezelf?

Soms wel, eigenlijk vooral zijn manier van denken.

Je werd geregisseerd door je vader, hoe is dat?

Dat is al een keer eerder gebeurd en het wordt steeds leuker, want je begrijpt elkaar heel goed.