Chirac en Blair: strijd niet uitbreiden

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk willen niet dat de Afghaanse campagne zich uitbreidt naar Irak. Dat hebben premier Blair en president Chirac gezegd tijdens hun jaarlijkse top, gisteren in Londen.

Chirac zei dat er ,,onweerlegbaar bewijs'' nodig is om actie tegen Irak te rechtvaardigen. Zo niet, dan valt de internationale coalitie tegen terrorisme uiteen, voorspelde hij. Blair zei dat de ,,focus'' van de huidige operatie op Afghanistan moet liggen, zolang ,,de strijd daar niet klaar'' is, en dat ,,andere onderwerpen pas in andere fases besproken moeten worden''.

Hun opmerkingen vallen samen met aanhoudende berichten dat de VS aanvallen voorbereiden op Somalië, Jemen en Soedan, waar het Al-Qaeda-netwerk steunpunten zou hebben, en mogelijk ook op Irak. De Britse minister van Defensie, Geoff Hoon, zei een dag eerder nog dat militaire operaties buiten Afghanistan denkbaar zijn, maar hij noemde geen landen bij naam. ,,Mogelijk zijn aanvallen nodig in staten die zelf te zwak zijn om actie te ondernemen tegen terroristen op hun grondgebied'', aldus Hoon woensdag in het Lagerhuis.

In een slotverklaring zeiden beide landen ook het eens te zijn over het ,,herlanceren'' van de veiligheidsrelatie van Rusland en de NAVO met een nieuw orgaan voor veiligheidsvraagstukken, waarin Rusland ,,een gelijke partner'' is. Blair heeft eerder deze maand daartoe een voorstel gedaan. Chirac werd gisteren 69 jaar. Hij kreeg een cadeau (een leren tas) uit handen van Leo (1), de jongste zoon van Blair (48).