Bush wil per se geheime tribunalen, publiek steunt hem

De Amerikaanse president Bush wil zeker geheime militaire tribunalen gebruiken bij de berechting van buitenlanders die van terrorisme worden verdacht. Dat zei de president gisteren tijdens een bijeenkomst van openbare aanklagers. Een meerderheid van het Amerikaanse volk is het met de president eens.

Bush tekende half november een decreet op grond waarvan verdachten van terrorisme door een geheim militair tribunaal kunnen worden berecht. Bij een dergelijk proces gelden verklaringen van getuigen die informatie uit de tweede hand hebben vernomen als bewijs. Bovendien kan iets als bewijs gelden ,,als het voor een redelijk denkend mens van enige waarde is''. Beroep tegen het vonnis van een tribunaal is niet mogelijk, en het proces vindt achter gesloten deuren plaats.

Bush verwierp gisteren de kritiek van leden van het Congres dat de tribunalen de grondwet en de burgerrechten van verdachten ondermijnen. ,,Niet-Amerikanen die massamoorden beramen en uitvoeren zijn meer dan criminele verdachten. Ze zijn illegale strijders die ons land en onze manier van leven proberen te vernietigen. Als ik beslis dat het in het nationale veiligheidsbelang van onze grote natie is om diegenen die oorlog voeren tegen Amerika te berechten via militaire tribunalen, dan doen we dat'', aldus de president.

Hoe de militaire tribunalen moeten werken, is nog onduidelijk. Bush zei zelf te gaan beslissen wie er voor zo'n tribunaal moet verschijnen. De ministeries van Defensie en Justitie werken de plannen verder uit.

De meeste Amerikanen steunen de maatregelen van Bush, zo blijkt uit een onderzoek van The Washington Post en ABC News. Zes van de tien Amerikanen zijn het met de president eens dat van terrorisme verdachte buitenlanders niet door een gewone rechtbank moeten worden berecht, maar door een geheim militair tribunaal. Uit een steekproef van onderzoeksbureau Gallup blijkt dat 62 procent van de Amerikanen het eens is met een oorlog tegen terrorisme. Driekwart van de Amerikanen steunen een eventuele aanval op Irak. Slechts 31 procent wil dat de strijd zich alleen concentreert op de daders van de aanslagen van 11 september.