Britse seksuele moraal vrijer

Seksueel gefrustreerde Britten kunnen bevrijd ademhalen. Het idee dat ze twee à drie keer in de week seks zouden moeten hebben om een gemiddelde Brit te zijn, zoals de media ze de afgelopen jaren hebben wijsgemaakt, is misplaatst. Eén keer is de norm, blijkt uit een onderzoek van University College in Londen (UCL) onder 11.000 mannen en vrouwen tussen de 16 en 44 jaar.

,,Dat is een geweldige opluchting voor degenen die zijn gaan geloven dat de meeste mensen alle dagen en nachten seks hebben, waardoor ze het gevoel hebben gekregen dat ze seksueel enorm tekortschieten'', zegt Virginia Ironside, de Lieve Lita van The Independent, die met tientallen vakgenoten wekelijks relatieproblemen behandelt.

De nieuwe cijfers brengen een reeks veranderingen aan het licht sinds het laatste grote onderzoek naar het seksuele gedrag van de Britten, tien jaar geleden. Jonge mensen hebben meer verschillende partners voor ze zich aan één binden (wat voor de hand ligt omdat ze later trouwen), mannen en vrouwen hebben vaker meer dan één seksuele verhouding tegelijk, meer vrouwen hebben lesbische ervaringen en één op de elf mannen heeft wel eens betaald voor seks. Dat laatste getal is zelfs twee keer zo hoog als tien jaar terug.

De cijfers lijken mogelijk opzienbarender dan ze zijn, zeggen de onderzoekers, omdat mannen en vrouwen nu eerlijker antwoorden. Volgens Anne Johnson, de hoogleraar die het onderzoek leidde, is dat laatste een belangrijke extra conclusie. ,,We zijn een tolerantere, minder homofobische maatschappij geworden. One-night stands zijn minder een punt, maar mensen hebben wel meer moeite gekregen met verhoudingen buiten een vaste relatie.''

Een Britse man zegt in zijn leven gemiddeld 15,5 sekspartners te hebben, een vrouw 6,4.