Bomaanslag op bus in Israël: vier doden

Bij een zelfmoordaanslag op een bus in Noord-Israël zijn gisteravond naast de Palestijnse dader drie Israëliërs gedood. De aanslag bij de stad Hadera is opgeëist door twee verschillende groepen, de moslimextremistische Islamitische Jihad en de Al-Aqsa Martelaren Brigades, de onofficiële gewapende vleugel van de Fatah-organisatie van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

Arafat zelf veroordeelde de aanslag; zijn Fatah riep alle Palestijnen na een bijeenkomst van het centrale comité op om het officieel bestaande staakt-het-vuren met Israël na te leven. De Palestijnse autoriteiten hebben de veiligheidsdiensten opgedragen ,,te jagen op de plegers en hen voor de rechter te brengen''.

De Israëlische premier Ariel Sharon beschuldigde Arafat er tegelijk van ,,direct verantwoordelijk te zijn voor terreurdaden'' tegen Israël. Volgens hem heeft de de Palestijnse leider ,,op cynische wijze opdracht gegeven het niveau van het terrorisme op te voeren'' in verband met de aanwezigheid van een Amerikaanse bemiddelingsmissie. Op een persconferentie voor zijn vertrek naar de Verenigde Staten wees hij erop dat sinds het begin van die Amerikaanse missie zeven Israëliërs zijn gedood en meer dan 50 gewond.

Sharon maakte alleen melding van Israëlische doden: in dezelfde tijdspanne zijn ook zeven Palestijnen gedood. Bovendien is de recente golf van geweld niet maandag begonnen met de komst van de missie van generaal bd Anthony Zinni en onderminister van Buitenlandse Zaken William Burns, maar enkele dagen daarvóór, met de Israëlische liquidatie van een leider van de moslimfundamentalistische beweging Hamas.

Sharon zei op de persconferentie nog te hebben overwogen zijn bezoek aan de VS uit te stellen, maar toch te gaan om duidelijk te maken dat Israël niet zal onderhandelen tot Arafat een einde maakt aan het geweld. Generaal Zinni zei vanochtend in Jeruzalem dat hij zolang in het gebied zal blijven als nodig is om tot een werkend staakt-het-vuren te komen.