Bolwerk van Talibaan nu omsingeld

Anti-Talibaan troepen hebben met hulp van de Amerikaanse luchtmacht Kandahar, het laatste bolwerk van de Talibaan, omsingeld. Ook vanaf de Pakistaanse grens rukken Pathaanse oppositiestrijders op naar de stad.

Terwijl de bombardementen op Kandahar vandaag aanhielden, richt het Amerikaanse ministerie van Defensie zich steeds meer op de grotten en het gangenstelsel in de bergen van Tora Bora, nabij de Oost-Afghaanse stad Jalalabad. De Amerikaanse vice-president, Dick Cheney, heeft gisteren gezegd dat hij de kans groot acht dat Osama bin Laden, de hoofdverdachte van de terreuraanslagen van 11 september, zich daar bevindt.

Tevens heeft Cheney het bericht bevestigd dat de Noordelijke Alliantie Ahmed Omar Abdel Rahman heeft opgepakt. De Verenigde Staten vermoeden dat deze guerrillatraining heeft gegeven aan leden van de terreurgroep van Bin Laden. Ahmad is een zoon van Sheikh Omar Abdel Rahman, geestelijk leider van de Egyptische moslim-extremistische groepen Jihad en Gama'a al-Islamiyya, die in New York tot levenslang is veroordeeld op beschuldiging van een aandeel in de bomaanslag op het WTC in New York in 1993. Volgens Cheney moet Ahmad Abdel Rahman berecht worden door een van de omstreden militaire tribunalen.

In Zuid-Afghanistan tonen de Talibaan zich nog altijd even onverzettelijk. De geestelijk leider van de Talibaan, mullah Mohammed Omar, heeft zijn aanhang opgedragen dat zij zich hoe dan ook moeten blijven verzetten. Onbevestigde berichten maken zelfs melding van een tegenaanval door de Talibaan ten zuiden van Kandahar. Daarbij zou het gaan om gevechten met troepen van Gul Agha, de belangrijkste Pathanen-leider in het gebied. Gul Agha, die de inname van Kandahar voorbereidt, wordt bijgestaan door de Amerikaanse luchtmacht.

Amerikaanse vliegtuigen hebben bommen afgeworpen boven het vliegveld van Kandahar op stellingen van de Talibaan. Volgens een woordvoerder van Gul Agha staan zesduizend van zijn manschappen gereed om het vliegveld in te nemen. Hoewel Gul Agha de Amerikaanse steun verwelkomt, liet zijn woordvoerder weten dat de Noordelijke Alliantie, bestaande uit etnische Oezbeken, Tsjetsjenen en Hazara's, zich buiten de strijd in Zuid-Afghanistan dient te houden. Die eis is exemplarisch voor de gespannen etnische verhoudingen in Afghanistan.

Buurland Pakistan, dat Pathanen steunt, probeert Gul Agha en andere anti-Talibaan leiders in Zuid-Afghanistan er toe te bewegen een `Zuidelijke Alliantie' te vormen.