B en W Leeuwarden mag blijven zitten

Het college van B en W in Leeuwarden mag blijven zitten. De PvdA nam gisteravond in een extra raadsvergadering genoegen met de uitleg van Progressieve Actie Leeuwarden (PAL)/Groen Links en VVD over hun handelwijze inzake het opstappen van PvdA-wethouder Hermien de Haan (financiën).

De Haan legde haar functie bijna twee weken geleden neer, na openbaarmaking van een kritisch belastingrapport. De gemeente lijdt een strop van zeker 12,5 miljoen gulden als gevolg van onder meer onduidelijke mandateringen en ondeugdelijke aanslagen onroerendzaakbelasting. De collegepartijen VVD en PAL/Groen Links zegden het vertrouwen in De Haan op. De PvdA was hierover verbolgen; kritische leden eisten dit weekeinde het vertrek van het voltallige college, dat in zijn geheel verantwoordelijk zou zijn voor de strop.

Waarnemend burgemeester Margreeth de Boer (PvdA) deed maandag een oproep aan alle partijen om de wethouders niet naar huis te sturen en de stad bestuurbaar te houden. Fractievoorzitter Truus Uiterwijk Winkel (PAL/GroenLinks) gaf gisteren toe dat ze zich de ,,boosheid'' bij de PvdA kon voorstellen. ,,Het was netter geweest als we het debat in de commissie hadden afgewacht.'' Het vertrek van De Haan was echter onvermijdelijk, zei ze. ,,Het was de vierde keer binnen negen maanden dat zij ernstig beschadigd was door problemen bij de onroerendzaakbelasting. De maat was vol.''

Pas in tweede termijn antwoordde ze op de cruciale vraag van PvdA-vice-fractievoorzitter Roel Sluiter of PAL/GroenLinks erkende dat het hele college verantwoordelijk was voor het gehele belastingdossier en de gemaakte fouten: ,,Die gezamenlijke verantwoordelijkheid accepteren we.'' Dit was voor de PvdA voldoende om het college in het zadel te houden.

Een fel debat bleef uit, mede doordat collegepartijen de afgelopen dagen koortsachtig overlegd hadden over de ontstane situatie. De oproep van De Boer woog zwaar voor de PvdA. Een motie van wantrouwen van oppositiepartij Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) tegen de wethouders haalde het dan ook niet. Die werd gesteund door D66, SP, ChristenUnie en Fractie Dolstra (negen van de 37 zetels).

Volgens D66-fractievoorzitter Maurice Hoogeveen voerden de coalitiepartijen een ,,merkwaardig toneelstuk'' op. ,,Ze doen net alsof ze nog vertrouwen in elkaar hebben, maar het is een zeepbel die zo uit elkaar kan spatten. Bestuurlijk is Leeuwarden een puinhoop.'' Hij bestempelde het college als ,,demissionair''.