Anti-democratisch theater in geschokt Pools parlement

Het Poolse parlement zat als aan de grond genageld. In tien jaar democratie hebben de leden van de Sejm heel wat voorbij zien komen. Maar wat de populistische boerenleider Andrzej Lepper gisteravond wist te presteren ging ieders voorstellingsvermogen te boven. Verbijsterd vergaten de parlementariërs dat ze ook weg konden lopen.

In heel Polen was live via de televisie te volgen hoe Lepper het hart van de Poolse democratie de oorlog verklaarde. Als een boer die dieven van zijn erf jaagt dreigde hij ,,achter de politici aan te komen die het land verkwanselen aan buitenlanders''.

Gloriërend in zijn rol van kampioen van de gewone man dreigde hij het hele parlement: ,,Als jullie het sociale en economische beleid niet veranderen zullen deze eenvoudige boerenlullen en mestharkers persoonlijk naar het parlement komen om hun recht te halen.''

Een uur lang ging Lepper te keer. Als klap op de vuurpijl kwam hij met namen, data en plaatsen waar bekende politici, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Wlodzimierz Cimoszewicz, voor miljoenen dollars smeergeld zouden hebben aangenomen.

Trillend van emotie en verontwaardiging antwoordde premier Leszek Miller daarop dat hij het volste vertrouwen in zijn ministers heeft en de beschuldigingen zal voorleggen aan het openbaar ministerie.

Wat een zitting had moeten worden om Lepper te herinneren aan de spelregels van de democratie werd uiteindelijk totaal theater van Leppers partij Samoobrona (Zelfverdediging). Terwijl de stemmen tegen het vice-voorzitterschap van Lepper geteld werden, zetten de 53 parlementsleden van Samoobrona een nationalistisch lied in en verlieten vervolgens met rode boeketten die naar de Poolse vlag verwezen, de vergaderzaal.

Nog geen maand geleden stemde een meerderheid van het parlement voor Lepper als vice-voorzitter in de hoop de politieke straatvechter te kunnen inbedden in de democratie. ,,Net als terroristen blijkt hij de democratische ruimte te misbruiken om diezelfde democratie om zeep te helpen'', schrijft Gazeta Wyborcza vanochtend in een verbitterd commentaar.