AEX op Damrak volgt beperkte optimisme VS

De AEX-index won vanochtend weer licht aan waarde. Gisteren werd de stemming op het Damrak nog bepaald door sombere berichten uit de Verenigde Staten. Vanochtend stoomde de Amsterdamse beursgraadmeter weer op richting de 500-punten-grens, waar de AEX al enige weken onder balanceert.

Tegen het middaguur stond de AEX met 0,6 procent winst op 493 punten. Grootste stijgers waren de technologiefondsen ASML, Getronics en KPN Qwest. Beleggers leken hiermee te reageren op de flinke winst van gisteren van 2,4 procent van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die grotendeel op technologiefondsen is gebaseerd. In Amsterdam wonnen ook de telecomfondsen KPN en Versatel.

De financiële waarden ABN Amro, Aegon, Fortis en ING stonden vanochtend ook stevig in de plus. Het Nederlandse financiële conglomeraat ABN Amro maakte bekend mogelijk een voorziening van 110 miljoen euro te maken voor het Amerikaanse concern Enron, dat op het punt staat failliet te gaan. ABN Amro is kredietverstrekker van Enron.

In de Midkap-index van middelgrote fondsen was CSM koploper. Het voedingsmiddelenconcern meldde voorbeurs een winststijging over het in september afgesloten boekjaar en werd beloond met een plus van 3,5 procent tot 22,15 euro. Later op de ochtend zakte deze winst weer wat weg, maar ook in de Midkap was de toon gezet.

Andere grote stijgers in de Midkap waren automatiseerder Landis en BESI, de producent van chipmachines. BESI leek daarmee branchegenoot ASML uit de AEX te volgen.

Sportconcern AFC Ajax, dat gisteren coach C. Adriaanse aan de kant zette, maakte een terugtrekkende beweging op de index van de lokale fondsen. Terwijl het aandeel van de voormalige wereldclub donderdag nog in koers steeg, daalde het vanochtend bijna 2 procent tot 5,40 euro.

In New York won niet alleen de Nasdaq. Ook de index met meer traditionele fondsen Dow Jones kon flinke winsten boeken. Dat waren vooral corrigerende bewegingen. De eerste drie dagen van deze week moest Wall Street nog een behoorlijke veer laten door onzekerheid en pessimisme onder beleggers over de toestand van 's wereld grootste economie. Volgens handelaren waren de koersen echter gisteren tot een zodanig laag punt gedaald, dat koopjesjagers hun kans schoon zagen om hun slag te slaan.

De grote Europese beurzen volgden, met uitzondering van Londen, vanochtend de positieve stemming van de Amerikaanse beurzen. De indices DAX in Frankfurt en CAC in Parijs stonden op flinke winsten. Net als in Amsterdam, deden zich in de banksector kleine stijgingen voor. In die hoek waren gisteren de koersen naar beneden gegaan door het mogelijke faillissement van het Amerikaanse energieconcern Enron, waar veel banken geld in hebben zitten.

De FTSE-index in Londen stond vanmorgen onder druk. in de `City' reageerden beleggers wel negatief op de perikelen rond Enron. De Britse bank Abbey National zegt 115 miljoen pond tegoed te hebben van Enron. Abbey verloor 4,7 procent. Ook BP zakte weer verder weg, vanochtend met 1,6 procent. Oliemaatschappijen lijden al weken onder almaar dalende olieprijzen. Shell, de Britse tak van het Nederlands-Britse concern, verloor 1,9 procent.