Verbod op verkoop Duitse tankstations

Energieconcerns Koninklijke Olie/Shell en British Petroleum krijgen geen toestemming om Duitse pompstations over te nemen. Dit heeft de Duitse mededingingsautoriteit vanmorgen besloten in een voorlopig oordeel.

Shell wil 2.300 stations kopen van het bedrijf DEA. BP moet afzien van het plan 2.500 stations van Veba Öl over te nemen. De overnames worden afgekeurd omdat de twee concerns een te groot marktaandeel zouden krijgen.

BP en Shell zouden na de overname de nummers één en twee zijn geworden op de markt voor Duitse pompstations, met een marktaandeel van respectievelijk 26 en 24 procent. Behalve op de markt van benzinepompen zouden de concerns ook een leidende positie hebben gerkegen op de binnenlandse markt voor kerosine en bitumen, een bindmiddel voor asfalt.

,,Ik vrees dat het samengaan van Shell met DEA en van BP met Veba onder de huidige omstandigheden schadelijk is voor de concurrentie en een nadeel zal opleveren voor de consumenten'', aldus president Ulf Böge van het Bundeskartellamt.

De bedrijven krijgen nu de gelegeheid nieuwe voorstellen in te dienen, bijvoorbeeld door te beloven een deel van de pompstations door te verkopen. ,,De gesprekken over de overname gaan door en wij verwachten dat de bezwaren van het Kartellamt uit de weg kunnen worden geruimd'', aldus een woordvoerder van Shell. De mededingingsautoriteit komt eind dit jaar met een definitieve uitspraak.

Ook de Europese Commissie onderzoekt de Duitse overnameplannen van beide energieconcerns.