Tam Damrak herstelt zich na aarzelend begin

De lagere slotkoersen in New York hadden vanmorgen aanvankelijk een behoorlijke weerslag op Beursplein 5, waar de aandelenhandel negatief gestemd van start ging. In de aandacht stond het aandeel van voetbalclub Ajax, waarvan de handel door Euronext tijdelijk was stilgelegd. In de loop van ochtend werd duidelijk waarom: trainer Co Adriaanse moet opstappen. Beleggers reageerden opgetogen op het Ajax-nieuws, waardoor de koers met 10 procent omhoog ging. De winst kon het fonds echter niet vasthouden. Wellicht was dat mede het gevolg van het ontbreken, vooralsnog, van een opvolger voor Adriaanse. Aan het einde van ochtend was het enthousiasme voor het afserveren van de voormalige sportleraar weer verdwenen (min 3 procent).

In New York hadden beleggers gisteravond de dag slecht gestemd afgesloten. De vrees voor een serieuze recessie blijft heersen op de aandelenmarkten in New York. Zowel de toonaangevende Dow-Jonesindex als de Nasdaq, de schermenbeurs waaraan overwegend technologiefondsen genoteerd staan, moesten gisteren fors inleveren. De Dow Jones-index noteerde bij het slot van de handelsdag 160 punten lager op 9.711 punten. Dat is een daling van 1,6 procent. De Nasdaq moest nog meer terrein prijsgeven en zakte met 48 punten, ofwel 2,5 procent, weg tot 1.887 punten.

Op het Damrak werd de sombere stemming uit de VS overgenomen. Pas tegen het einde van de ochtend herstelde de effectenmarkt zich weer enigszins. Het dieptepunt was 484 punten, een verlies van bijna 5 punten. Vervolgens vond de AEX weer de weg omhoog. Tegen het middaguur noteerde de toonaangevende index zo goed al onveranderd, op 490 (plus 1,2 punten).

De aandelen van de AEX lieten een verdeeld beeld zien. Aan de onderkant, de verliezers, domineerden de zogenoemde technologieaandelen. Philips (1,9 procent), Versatel (1,5 procent) en ASM Lithography (1,3 procent) behoorden tot de grootste dalers.

Het dreigende faillissement van de Amerikaanse energiereus Enron trof ABN Amro. De bank maakt deel uit van een consortium dat zo'n 3 miljard dollar heeft geleend aan Enron voor een project in India. Analisten denken wel dat de leningen zijn verstrekt tegen een goed onderpand. Toch zakte ABN Amro ruim een procent weg op 17,76 euro.

Branchegenoot ING leverde eveneens in (0,1 procent). De andere financiële waarden deden het beter. Aegon stond 1,5 procent hoger en Fortis zelfs 2,2 procent.

In Tokio sloot de effectenbeurs vanmorgen de dag positief af. Het waren vooral de defensieve aandelen die de effectenbeurs van een verdere daling weerhielden. De Nikkei-index boekte een kleine winst van 31,15 punten (0,3 procent) op 10.655. De handel in Tokio was slecht begonnen, mede onder invloed van de sombere uitslagen op de effectenbeurzen in New York. ,,De huidige trend is winsten te nemen in de technologiesector en geld te verschuiven naar de defensieve waarden'', aldus een Japanse effectenhandelaar. Van de ICT-fondsen was NTT DoCoMo het meest verhandelde aandeel. Het telecomconcern zakte ruim 3 procent. In Hong Kong sloot de beurs 0,2 procent hoger. De beursgraadmeter in Zuid-Korea daalde 0,5 procent. De All Ordinaries-index in het Australische Sydney verloor 0,7 procent.